11 kwietnia. Droga krzyżowa w Warszawie. Księże Jerzy, ślubujemy!

Duszpasterstwo Ludzi Pracy Archidiecezji Warszawskiej oraz Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” organizuje Ogólnopolską Drogę Krzyżową ulicami Żoliborza. W tej warszawskiej dzielnicy w kościele p.w. św. Stanisława Kostki sprawował swoją posługę duszpasterską ks. Jerzy Popiełuszko.

Warszawskiemu nabożeństwu w piątek 11 kwietnia 2014 roku o godz. 17 będzie przewodził ks. prof. bp Tadeusz Pikus, biskup drohiczyński (nominat).

Do grobu błogosławionego księdza Jerzego krzyż w procesji wielkopostnej będą nieśli hutnicy, kolejarze, górnicy, lekarze, strażacy, energetycy, policjanci, żołnierze, samorządowcy, harcerze.

Przypomnijmy, że w piątek, 19 października 1984 r. ks. Jerzy zaproszony był do Bydgoszczy, do parafii p.w. Świętych Polskich Braci Męczenników, na spotkanie modlitewne w Duszpasterstwie Ludzi Pracy. Odprawił tam Mszę św., ostatnią – jak się potem okazało – w swoim życiu. Po Mszy św. poprowadził rozważania bolesnych tajemnic Różańca św.

Mówił: Tylko ten może zwyciężać zło, kto jest sam bogaty w dobro, kto dba o rozwój i wzbogacenie siebie tymi wartościami, które stanowią o ludzkiej godności dziecka Bożego.  Zwyciężać zło dobrem to zachować wierność prawdzie. Módlmy się, byśmy byli wolni od lęku, zastraszenia, ale przede wszystkim od żądzy odwetu i przemocy”.

Ks. Jerzy postanowił wracać wieczorem do Warszawy, gdyż w sobotę rano miał odprawić mszę św. w kościele św. Stanisława Kostki. Na drodze do Torunia, niedaleko miejscowości Górsk, samochód ks. Popiełuszki, prowadzony przez Waldemara Chrostowskiego, został zatrzymany przez umundurowanych milicjantów ruchu drogowego. W rzeczywistości byli to funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa. Grzegorz Piotrowski i Waldemar Chmielewski chwycili ks. Jerzego za rękawy sutanny i wyciągnęli z samochodu. Ogłuszyli go silnym uderzeniem w głowę, zakneblowali usta i wrzucili do bagażnika. Dalszy bieg wydarzeń, które nastąpiły tej nocy, znany jest jedynie z zeznań zabójców i wyników sekcji zwłok ks. Jerzego…

ASG