Drinkujące MSZ?

Ministerstwo Spraw Zagranicznych nie stroni od alkoholu. „Super Express” wyliczył, iż w resorcie Radosława Sikorskiego „upłynnia się” 5 butelek dziennie! Od czasu kiedy funkcję ministra spraw zagranicznych pełni polityk PO, rocznie kupuje się w resorcie aż 163 butelki alkoholu! Dzieje się tak od 2007 roku.

Ten pociąg do „odpowiedniego” traktowania gości resort spraw zagranicznych wziął zapewne od Kancelarii Premiera RP. W pierwszym roku urzędowania premiera Donalda Tuska, KPRM wydał na kupno rozmaitych trunków 75 tys. zł. Przeznaczono je na 912 sztuk alkoholi – m.in. whisky, likerów, koniaków i win.

Radosław Sikorski przebił jednak premiera. W latach 2008 – 2013 w ministerstwie zakupiono 11247 sztuk różnych trunków. Największą popularnością w resorcie cieszą się szampany i wina. Resort się nie przejmuje wydatkami i wyjaśnia, iż średni koszt alkoholu przypadający na jednego gościa wyniósł 8,33 zł.