Drgnęły stawki ubezpieczenia wypadkowego

Od kwietnia zmieniły się stawki ubezpieczenia wypadkowego. Zmiana dotyczyć będzie aż 32 grup zawodowych. Osoby prowadzące działalność gospodarczą zapłacą niższą składkę wypadkową. Obniżka wyniesie… 3,46 zł. Zdecydowana większość firm zapłaci mniej za ubezpieczenie wypadkowe. Mniejsze składki zapłacą też m.in. rybacy i górnicy.

Piszemy, że nowy kwietniowy ich wymiar „dotyczyć będzie”, gdyż przedsiębiorcy odczują zmianę w maju, w którym wypada termin zapłaty kwietniowych składek.

W przypadku nowych firm (działających nie dłużej niż dwa lata) składka wypadkowa spadnie z 11,34 zł do 10,52 zł. Oznacza to spadek o 0,82 zł. Łączna wartość składek preferencyjnych spadnie więc z obecnych 520,10 zł do poziomu 519,28 zł.

Największe oszczędności czekają firmy zatrudniające co najmniej 10 pracowników.  Wszystko dzięki obniżeniu składki na ubezpieczenie wypadkowe, która w przypadku samozatrudnionych spadnie z 1,80 proc. do 1,67 proc. Miesięcznie to dokładnie 3,47 zł mniej do zapłaty.

Przypomnijmy, że stawki ubezpieczenia wypadkowego mogą być aktualizowane przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej w kwietniu każdego roku.

Stawki te ustalane są oddzielnie dla każdej grupy zawodowej, w oparciu o wskaźniki „wypadkowości” notowane w danym zawodzie. W ten sposób, składka wypadkowa ustalona np. dla górnictwa jest prawie 10-krotnie wyższa od składki płaconej przez pracowników branży turystycznej. Tak skalkulowane stawki obowiązują jednak jedynie tych przedsiębiorców, którzy zatrudniają więcej niż 9 osób.

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku małych firm (zatrudniających do 9 osób), w tym osób prowadzących jednoosobowe działalności gospodarcze. Osoby takie płacą bowiem składkę wypadkową w stałej wysokości, niezależnej od branży, w jakiej działają. Ryczałtowa stawka dla małych firm wynosi 50% stawki maksymalnej.

Więcej zaoszczędzą firmy zatrudniające powyżej 10 pracowników.

Dla przykładu dla pracujących w rybołówstwie stawka spadnie z 2 proc. do 1,2 proc, a przy wydobyciu ropy i gazu z 3,6 do 2,8 proc.

W maju wypada termin zapłaty kwietniowych składek.