Dr Waldemar Uziak emerytem

28 września odbyło się pożegnanie Waldemara Uziaka, koordynatora Działu Prawnego przy ZRG NSZZ „Solidarność”, który zdecydował się skorzystać z nowej ustawy o emeryturach, obowiązującej od 1 października 2017 r. Przeszedł na emeryturę.

uziak

W „Solidarności” przepracował 28 lat. Z propozycją pracy w NSZZ „Solidarność” zwrócił się do niego w czerwcu 1989 r. śp. prof. Lech Kaczyński, wówczas kolega z Uniwersytetu Gdańskiego. Waldemar Uziak pracę zaczął od Biura Interwencji i Porad Prawnych przy RG „S”. Następnie, wraz z kolegami prawnikami tworzył Biuro Konsultacyjno-Negocjacyjne, które przekształciło się w Dział Prawny. Od początku kierował, a raczej koordynował pracę związkowych prawników w gdańskiej „S”. Prace w związku łączył z prowadzeniem działalności dydaktycznej na Uniwersytecie Gdańskim. Wychował wielu świetnych prawników. Jego współpracownicy twierdzą, że był wspaniałym szefem. Starał się nie ingerować w pracę poszczególnych prawników, ale zawsze służył pomocą, korzystając ze swojego dużego doświadczenia naukowego. Jest człowiekiem kulturalnym, przyjaznym, nie traci rezonu w kontaktach z trudnymi klientami.  W jego dotychczasowym miejscu pracy słyszy się, że to mądry, subtelny kierownik. Podczas pożegnania padły takie słowa: Pod kierownictwem dr Waldemara Uziaka tworzyliśmy najlepszy dział prawny w Polsce, funkcjonujący z wielką stabilnością. Cieszył się dużym autorytetem wśród związkowców, którym pomagał w rozwiązywaniu wielu problemów z zakresu prawa pracy. Na jego koncie są setki opinii prawnych, wiele układów zbiorowych. Brał również udział w negocjacjach z pracodawcami, gdzie często stawał naprzeciwko prawników z renomowanych kancelarii prawniczych.