Donald Tusk przed sejmową komisją zeznaje w sprawie piramidy finansowej Amber Gold

Przewodniczący Rady Europejskiej, były premier Donald Tusk przyjechał w poniedziałek rano do Sejmu na przesłuchanie przez sejmową komisją śledczą do spraw Amber Gold. Tusk zdecydował o przesłuchaniu bez pełnomocnika, którym jest mecenas Roman Giertych.

Niezwykle ważne będzie nie tylko ustalenie jaki był stan wiedzy organów państwa w tej bulwersującej sprawy piramidy finansowej, jak i bezpieczeństwo naszego nieba, na którym operowały linie lotnicze OLT Express. Być może poniedziałkowe posiedzenie sejmowej komisji śledczej do spraw Amber Gold przybliży opinii publicznej niektóre z istotnych faktów.

Donald Tusk przed wejściem na przesłuchanie stwierdził: mam wrażenie, że intencje komisje i cele polityczne są jasne dla wszystkich.

- Mam nadzieję, że przesłuchanie nie będzie tak długie, by uniemożliwić mi powrót do pracy. Bo mój kalendarz jest dość napięty – mówił Donald Tusk, w drodze na przesłuchanie przed komisją ds. Amber Gold.

Przypomnijmy, że zbadanie sprawy Amber Gold i braku reakcji instytucji państwa na działania Marcina P. i jego finansowego przedsięwzięcia ma znaczenie fundamentalne dla funkcjonowania instytucji państwa, których nieskuteczność została obnażona w znacznym stopniu.

Celem komisji śledczej ds. afery Amber Gold jest ustalenie, dlaczego instytucje publiczne nie zadziałały w stosunku do podmiotów z Grupy Amber Gold i nie „przecięły” przestępczej działalności. Chodzi tutaj o organy i instytucje publiczne, m.in. ABW, CBA, prokuratura, urząd skarbowy, UOKiK, Urząd Lotnictwa Cywilnego i poszczególne ministerstwa.

Reklamy firmy wisiały w najlepszych punktach. Amber Gold był obecny „na salonach” i w przestworzach. I tak np. 12 grudnia 2011 r. na płycie lotniska w Gdańsku Rębiechowie pomorskie VIP-y przeciągali samolot należący do firmy Marcina P. Samolot OLT Express (marka OLT Express została powołana po wykupieniu latem 2011 r. przez grupę Amber Gold spółki Jet Air, niemieckiej Ostfriesische Lufttransport oraz udziałów YES Airways) przeciągany przez pomorskich włodarzy stał się medialnym hitem. Akcji przyglądał się patron portu lotniczego były prezydent Lech Wałęsa.

Amber Gold, parabank i piramida finansowa, miała inwestować w złoto i inne kruszce. Działała od 2009 r. do 13 sierpnia 2012 roku.

Od marca 2016 r. przed Sądem Okręgowym w Gdańsku trwa proces ujawnionego twórcy Amber Gold. Na lawie oskarżonych zasiedli Marcin P. oraz jego b. żona Katarzyna P.

Według prokuratury w latach 2009-2012 w ramach tzw. piramidy finansowej Amber Gold oszukała 19 tys. klientów, „doprowadzając do niekorzystnego rozporządzenia mieniem” w wysokości blisko 851 mln złotych.

ASG