Domagamy się, żeby państwo ścigało przestępców

Podczas konferencji prasowej 19 lutego przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla przedstawił mediom postulaty „Solidarności” i innych central związkowych.

konf_prasowa 19-02-15

Jednym z postulatów jest wycofanie się z podwyższonego wieku emerytalnego. – Pracodawcy w pierwszej kolejności zwalniają osoby w wieku 58-60 lat, przez co w tej grupie wiekowej przybywa bezrobotnych. Domagamy się też, żeby umowy-zlecenia i umowy o dzieło były stosowane wtedy, kiedy wymaga tego sytuacja, a nie zamiast umów o pracę – mówił przewodniczący.

Szef „Solidarności” odniósł się też do warunków panujących w niektórych polskich zakładach pracy. – W czarnych księgach pracodawców czytamy o warunkach urągających ludzkiej godności. Domagamy się od państwa ścigania przestępców – tylko tyle i aż tyle – podkreślił.

Przewodniczący mówił też o braku realnego dialogu społecznego pod rządami PO. – Dyrektorzy szkół otrzymują informacje o likwidacji szkół telefonicznie, górnicy dowiedzieli się o decyzjach dotyczących kopalń z telewizorów. – Domagamy się rozwiązywania problemów przez negocjacje, ale gdy druga strona nie chce rozmawiać, użyjemy wszelkich środków, by ją do tego zmusić. Naszym następnym krokiem będzie odwiedzenie parlamentarzystów przez związkowców z naszymi postulatami – zapowiedział.

Zastępca przewodniczącego Roman Kuzimski omówił prowadzoną przez Region Gdański akcję informacyjną. – Planujemy rozdać kilkadziesiąt tysięcy ulotek, które zostaną rozprowadzone również na osiedlach mieszkaniowych – zapowiedział.

Było duże zainteresowanie mediów, obecni byli m.in. dziennikarze z gdańskiej Panoramy (TVP), Radia Gdańsk, PAP, Telewizji Trwam, „Dziennika Bałtyckiego”, Radia Kaszëbë, Telewizji Wybrzeże.

Członkowie gdańskiej „Solidarności” rozdawali ulotki na Długim Targu między godziną 12 a 13. Większość przechodniów chętnie je przyjmowała. Niektórzy rozmawiali z rozdającymi, wyrażając zainteresowanie akcją.

Zdjęcia: Paweł Glanert, Adam Chmielecki

MarWer