Dołącz do Orszaku Trzech Króli!

Już po raz szósty we wtorek 6 stycznia mieszkańcy Gdańska i kilkunastu innych miejscowości Pomorza wspólnie będą obchodzili Święto Objawienia Pańskiego. W Gdańsku przemarsz Orszaku Trzech Króli ulicami Piwną, Tkacką, Długą, Długim Targiem do Zielonej Bramy rozpocznie się o godz. 11.30 przed wejściem głównym do Bazyliki Mariackiej. Patronat nad wydarzeniem objął metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź.

Barwne orszaki wprowadzające symbolikę chrześcijańską na ulice naszych miast to nowa tradycja, wykuwającą się od kilku lat w ramach oddolnej inicjatywy społecznej. W tym roku te największe jasełka odbędą się na ulicach 329 miast w Polsce i 15 za granicą. Na Pomorzu m.in. w Gdańsku, Gdyni, Słupsku, Chojnicach, Kartuzach, Pelplinie i Wejherowie.

Święto Objawienia Pańskiego, zwane potocznie Świętem Trzech Króli, zamyka cykl świąteczny Bożego Narodzenia. Przypomina nam wydarzenia opisane w Ewangelii wg św. Mateusza, kiedy Mędrcy ze Wschodu przybyli z daleka do Betlejem, by pokłonić się Dzieciątku Jezus. W średniowieczu nadano im imiona Kacper, Melchior i Baltazar. W Polsce to dzień wolny od pracy.

Orszak Trzech Króli jest bezpośrednim nawiązaniem do tradycji – od stuleci przybycie Trzech Króli i złożenie drogocennych darów małemu Jezusowi odgrywane było w jasełkach oraz widowiskach herodowych. Jednocześnie przenosi wydarzenia sprzed tysięcy lat we współczesność – po to, by ta najważniejsza historia w dziejach świata mogła być opowiadana wciąż na nowo.

Sprawdź czy w Twoim mieście przejdzie Orszak Trzech Króli