Dołącz do Orszaków Trzech Króli

„Pokój i Dobro” – to hasło przewodnie tegorocznych orszaków Trzech Króli, które 6 stycznia w święto Objawienia Pańskiego przejdą ulicami 515 miejscowości w Polsce i zagranicą. To rekord w dziewięcioletniej historii największych publicznych jaseł w Europie, organizowanych przez fundację Orszak Trzech Króli.

W Gdańsku Orszak Trzech Króli wyruszy w piątek 6 stycznia o godz. 11.30 z ulicy Piwnej przy Bazylice Mariackiej.

W Gdyni uroczysty przemarsz rozpocznie się o godz. 12, po zakończeniu mszy św. w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa. Gdyński orszak przejdzie następnie ulicą 10 lutego na plac Grunwaldzki, gdzie odbędzie się wspólne kolędowanie. Będzie także żywa szopka.

Na Pomorzu orszaki zaplanowano również w Chojnicach, Czersku, Człuchowie, Dziemianach, Lęborku, Lubichowie, Łebie, Pelplinie, Rumi, Rzucewie, Sierakowicach, Starogardzie Gdańskim, Słupsku, Sztumie, Tczewie, Wejherowie, Zblewie, Żukowie.

Organizacja orszaków Trzech Króli ma wiele wymiarów. To obywatelskie działanie, pokazujące przywiązanie społeczeństwa do tradycji, będące publicznym wyznaniem wiary.

W powojennej Polsce święto Objawienia Pańskiego było dniem wolnym od pracy do 1961 roku. We wrześniu 2010 r. rozpoczęto prace legislacyjne nad ponownym przywróceniem dnia wolnego 6 stycznia. Inicjatywę obywatelską w tej sprawie podjął , wspólnie z NSZZ „Solidarność”, i ją firmował Jerzy Kropiwnicki, prezydent Łodzi, były polityk AWS z ZChN. Dzięki jego zaangażowaniu od 2011 roku święto Trzech Króli ponownie jest dniem wolnym od pracy.

Jakie jest pochodzenie i znaczenie święta Objawienia Pańskiego, czyli Epifanii?

Pokłon mędrców ze Wschodu złożony Dziecięciu Jezus, opisywany w Ewangelii przez św. Mateusza, symbolizuje pokłon świata i wszystkich ludzi, którzy klękają przed Bogiem Wcielonym. Trzej mędrcy, określani też jako królowie, być może byli astrologami, którzy ujrzeli zjawisko na niebie koniunkcję planet lub kometę – znak narodzin króla. Jest tajemnicą, czym de facto była Gwiazda Betlejemska oraz w jaki sposób stała się ona znakiem, który wyprawił ich w niebezpieczną podróż do Judei i jej stolicy Jerozolimy.

Herod Wielki, władający tą krainą z nadania Rzymu, podejmując gości dowiedział się o celu podróży. Na podstawie proroctwa w księdze Micheasza kapłani jako miejsce narodzenia Mesjasza wymieniają Betlejem. Odnaleźli tam  Dziecię Jezus i ofiarowują dary. Otrzymawszy we śnie wskazówkę, aby nie wracali do Heroda, udają się do swoich krajów inną drogą.

Uroczystość Objawienia Pańskiego Kościół święci od III wieku. Tego też dnia obchodził Kościół grecki święto Bożego Narodzenia, ale jako uroczystość Epifanii, czyli zjawienia się Boga na ziemi w tajemnicy wcielenia. Na Zachodzie uroczystość Objawienia Pańskiego datuje się od końca IV w. oddzielnie od Bożego Narodzenia.