Dokerzy razem!

Nigel Venes z Sekcji Dokerów Międzynarodowej Federacji Pracowników Transportu (ITF) spotkał się z członkami Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Deepwater Container Terminal Gdańsk S.A. W czasie wizyty na Pomorzu w dniach 31 marca–3 kwietnia pochodzący z Anglii przedstawiciel europejskich transportowców rozmawiał także z liderami Regionu Gdańskiego NSZZ „S” (przewodniczącym i wiceprzewodniczącym ZRG Krzysztofem Doślą i Romanem Kuzimskim), szefami Sekcji Krajowej Marynarzy i Rybaków NSZZ „S” (Andrzejem Kościkiem) i Sekcji Krajowej Portów Morskich NSZZ „S” (Mariuszem Połomem) oraz związkowcami z portowych „S” w Gdyni i Szczecinie.

Zakładowa „S” w DCT Gdańsk, powstała dopiero wiosną 2013 r., rozwija się systematycznie właśnie dzięki bardzo dobrej współpracy ITF ze związkowymi organizatorami z obu morskich sekcji i Regionu Gdańskiego. Mimo że większość pracowników i członków Związku w najnowocześniejszym polskim terminalu kontenerowym stanowią dwudziestolatkowie, zakładowa „S” liczy już 115 członków i ma na koncie sukcesy. W lipcu 2013 r. zostało podpisane porozumienie o współpracy między związkowcami a zarządem firmy, które odbiło się szerokim echem w związkowej Europie. To krok w stronę podpisania zbiorowego układu pracy w DCT.

Jest dobrze, ale może być jeszcze lepiej, bo Nigel Venes zapowiedział kontynuację współpracy z polskimi portowcami i dokerami.

Na zdjęciu: Członkowie KZ NSZZ „S” w DCT Gdańsk SA (od lewej) Maciej Konopka, Łukasz Kozłowski i Michał Pijanowski