Dokerzy o kampanii w DCT Gdańsk

Podsumowanie kampanii organizowania związku zawodowego w DCT Gdańsk – temu tematowi poświęcone było dzisiejsze (19 maja) spotkanie w siedzibie Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, w którym uczestniczyli polscy dokerzy oraz zagraniczni z ITF i ETF oraz przedstawiciele ZRG NSZZ „S”, Krajowej Sekcji Portów Morskich NSZZ „S”, a także Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „S”.

Zdjęcia: Olga Zielińska

– Cieszę z naszego spotkania. Możemy dziś mówić o osiągniętym celu – mówił Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S” nawiązując początków działalności związkowców na rzecz utworzenia w DCT Gdańsk organizacji związkowej oraz podpisania z zarządem spółki negocjowanego od 3,5 roku zakładowego układu zbiorowego pracy. – Kiedy spotykaliśmy się z Nigelem Venesem, przedstawicielem Sekcji Dokerów w ITF mieliśmy sporo wątpliwości, czy uda się osiągnąć sukces. Droga ku temu była wyboista i kręta. Tym bardziej więc cieszymy się z osiągniętych efektów.

Adam Piotrowski, przewodniczący KZ NSZZ „S” w DCT Gdańsk mówił o ciężkiej pracy działaczy związkowych.

– Walka o organizowanie związku nie była łatwa. Tak samo jak negocjacje dotyczące zakładowego układu zbiorowego pracy – mówił Adam Piotrowski. – Pracodawca nie traktował nas związkowców jako partnerów do negocjacji. Jak bardzo to była trudna walka pokazuje choćby fakt, że pracodawca pozbył się niewygodnych działaczy związkowych zwalniając ich z pracy.

O samej kampanii w DCT Gdańsk opowiadali organizatorzy związkowi.

– Staraliśmy się poprzez akcje ulotkowe kontrować niekorzystne dla pracowników poczynania zarządu spółki. Akcje ulotkowe służyły także informowaniu pracowników o sytuacji w firmie. Ważne też jednak były przeprowadzone przez nas pikiety przed siedzibą DCT Gdańsk oraz w kilku krajach Europy, podczas których otrzymaliśmy wsparcie od kolegów z ITF i ETF – mówili organizatorzy związkowi.

Wszyscy podkreślali ogromną rolę pomocy uzyskanej od Sekcji Dokerów ITF i ETF. Nigel Venes z Sekcji Dokerów ITF od początku uczestniczył w kampanii na rzecz organizowania związku zawodowego w DCT Gdańsk.

– Osiągnęliście wielką rzecz. Wasz sukces jest doceniany w ITF. Ludzie z całego świata za naszym pośrednictwem przesyłają wam gratulacje. Mówią, że czerpią inspiracje z tego, co wam się udało osiągnąć – podkreślał Nigel Venes.

Przedstawiciele Sekcji Dokerów ITF i ETF zapewniali o gotowości do dalszej współpracy z „Solidarnością” na rzecz organizowania Związku.

– Obecność „Solidarności” w naszej sekcji była wyraźna. W przyszłym roku mamy kongres, podczas którego będziemy wybierali nowe władze. Chcielibyśmy zaproponować, aby region środkowo- wschodzi reprezentował  wasz Związek – powiedziała Liwia Spera z Sekcji Dokerów ETF.

zola