Dokąd jadą polskie koleje?

Międzyzakładowa Komisja Koordynacyjna NSZZ „Solidarność” Przewozy Regionalne wystosowała protest do Zarządu Spółki przeciwko niewypłaceniu w terminie wynagrodzeń za wrzesień br. pracownikom Śląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych w Katowicach. Spółka wypłaciła wynagrodzenia pracownikom innych zakładów oraz zobowiązania wobec kontrahentów zewnętrznych. Ponadto, jak podkreślają związkowcy, Przewozy Regionalne sp. z o.o. wypłaciły nagrody dla członków Zarządu oraz kilkutysięczne premie dla dyrektorów, naczelników i pracowników administracji zatrudnionych w centrali spólki.

Jak czytamy w proteście kolejarskiej „Solidarności”, prezes spółki Małgorzata Kuczewska-Łaska była w pełni świadoma, że podejmując takie decyzje łamie obowiązujące przepisy pracy oraz dyskryminuje pracowników śląskiego zakładu Przewozów Regionalnych.

Tymczasem wielu z nich to jedyni żywiciele rodzin, a brak terminowego otrzymania wynagrodzenia może nieść dla nich drastyczne konsekwencje związane z użytkowaniem mediów (czynsz, woda, prąd) oraz innymi zobowiązaniami finansowymi (np. kredytyt).

O sprawie została powiadomiona Państwowa Inspekcja Pracy. To kolejny przypadek, w którym trzeba postawić pytanie: dokąd zmierzają Polskie Koleje Państwowe?