„Dobry start” na PUE

Od 1 sierpnia 2019 r. rodzice i opiekunowie mogą składać wnioski o świadczenie z programu na początek roku szkolnego „Dobry Start” za pomocą kreatora, który Zakład Ubezpieczeń Społecznych udostępnił na swojej Platformie  Usług Elektronicznych. Nie ma kryterium dochodowego.

Program „Dobry Start” to 300 zł jednorazowego wsparcia dla wszystkich uczniów rozpoczynających rok szkolny. Rodziny otrzymają świadczenie bez względu na uzyskiwany dochód.

Świadczenie przysługuje raz w roku na dziecko uczące się w szkole, aż do ukończenia przez nie 20 roku życia. Dzieci niepełnosprawne, uczące się w szkole, otrzymają świadczenie do ukończenia przez nie 24 roku życia.  Trzeba pamiętać, że wniosek należy złożyć do 30 listopada br. Możliwość złożenia wniosku przez m. in. PUE ZUS pozwala na załatwienie formalności z dowolnego miejsca.

ZUS jest jedną z instytucji, które umożliwiają wypełnienie i elektroniczną wysyłkę wniosku przez swój system informatyczny. Natomiast wnioski papierowe trzeba składać we właściwym Ośrodku Pomocy Społecznej.

PUE ZUS to pierwszy i największy polski e-urząd. Liczba jej użytkowników to już ponad 3,1 mln.  Użytkownicy PUE mają ciągły dostęp do wszystkich swoich danych zapisanych w ZUS. Platforma pozwala na  łatwe generowanie i przesyłanie  dokumentów zgłoszeniowych i rozliczeniowych oraz pism i wniosków. Co ciekawe, tą drogą można również umówić się na wizytę w ZUS, bez konieczności oczekiwania w kolejce.

W celu pełnej rejestracji profilu pracownik ZUS potwierdza (zaufanie profilu) dane osobowe nowego użytkownika PUE. Uwierzytelnienie to jest niezbędne z uwagi na ochronę danych klientów.

Szczegółowe informacje o programie ,,Dobry Start’’, są dostępne na stronie Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, natomiast informacje dotyczące wniosku   o świadczenie wychowawcze na PUE ZUS znajdą Państwo pod adresem  https://www.zus.pl/programy-rodzina-500/program-rodzina-500-i-dobry-start-w-zus.

Regionalny rzecznik prasowy województwa pomorskiego ZUS
Krzysztof Cieszyński