„Dobry start” i 565 tys. wypłaconych świadczeń

Od lipca 2018 r. realizowany jest program wsparcia dla uczniów rozpoczynających rok szkolny. Tylko w lipcu wypłacono prawie 565 tys. świadczeń, czyli ponad 169,4 mln zł trafiło do polskich rodzin.

Przez pierwszy miesiąc wnioski można było składać wyłącznie online przez portal Ministerstwa Rodziny www.empatia.mrpips.gov.pl oraz bankowość elektroniczną. Od sierpnia wniosek można złożyć także w urzędzie.

– Samorządy, pomimo możliwości rozpatrzenia wniosków i wypłaty świadczenia dobry start do 30 września, jeszcze w lipcu rozpatrzyły prawie wszystkie złożone w tym okresie wnioski. Co ważne w ponad 1/3 przypadków wypłaciły pieniądze jeszcze w lipcu – twierdzi Elżbieta Rafalska, minister rodziny, pracy i polityki społecznej.

Dodała też: – Cieszę się, że pierwsze środki tak szybko trafiły do rodzin. Pierwszy dzwonek już za chwilę i rodziny na pewno szykują już szkolne tornistry. Rząd zgodnie z obietnicą złożoną przez Premiera Mateusza Morawieckiego pomaga rodzinom w przygotowaniu dzieci do rozpoczęcia szkoły.

Wnioski nadal można składać aż do końca września br. Rodzice i opiekunowie mają do wyboru kanał online oraz tradycyjny, czyli złożenie wniosku w urzędzie.

(mig)