Dobra zmiana w demografii. Więcej małżeństw i dzieci w Polsce

Pojawiają się kolejne sygnały świadczące o skutecznej polityce prorodzinnej i społeczno-gospodarczej rządu Beaty Szydło. Liczba dzieci przychodzących na świat w Polsce w I półroczu 2016 r. wyniosła 191 tys. i była o 5 proc. wyższa niż w tym samym okresie rok wcześniej – wynika z danych GUS. Wzrosła także – o 7 proc., do 74 tys. – liczba zawieranych małżeństw. To ważny wskaźnik demograficzny, ponieważ w małżeństwach rodzi się więcej dzieci niż w związkach nieformalnych.

Dane GUS przytacza dziennik „Rzeczpospolita”. Eksperci pytani przez gazetę o ich analizę  jako czynniki pozytywnej zmiany demograficznej wskazują poprawę sytuacji na rynku pracy, wzrost wynagrodzeń, zmianę polityki społeczno-demograficznej oraz politykę prorodzinną rządu PiS. Ich zdaniem we wcześniejszych latach sytuacja młodych ludzi w Polsce była trudna. Brak stabilności na rynku pracy i bezpieczeństwa socjalnego skutkował odkładaniem decyzji o zawarciu małżeństwa i posiadaniu potomstwa, często w połączeniu z emigracją zarobkową.