Dni Otwarte Projektów Unijnych

W niedzielę 15 września w Gdańsku odbył się finał trwających przez ostatni tydzień w Pomorskiem Dni Otwartych Projektów Unijnych. Specjalnie na tę okazję na Targu Węglowym powstało Miasteczko Funduszy Unijnych, gdzie wiele pomorskich firm i instytucji zaprezentowało mieszkańcom realizowane przez siebie programy. Pośród nich nie zabrakło również Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, którego pracownicy podczas rozmów z gdańszczanami zapraszali do udziału w programach realizowanych przez związek, między nimi także „Być albo nie być społecznie odpowiedzialnym w biznesie”.

Miasteczko Funduszy UnijnychNa zdjęciu: Miasteczko Funduszy Unijnych

Imprezę zorganizowano w formule pikniku rodzinnego. W Miasteczku Funduszy Unijnych na dorosłych i dzieci czekały atrakcje łączące zabawę z edukacją na temat Unii Europejskiej.

Goście Miasteczka mogli odwiedzić stanowiska instytucji, które informowały, jakie korzyści dla mieszkańców województwa wynikają z projektów, które realizują dzięki Unii Europejskiej. Mogli oni tam spotkać przedstawicieli m.in. Pomorskiej Kolei Metropolitalnej, Zarządu Dróg Wojewódzkich, Miast Gdańska, Sopotu, Gdyni i Słupska oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.

Przedstawiciele Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” prezentowali realizowane aktualnie przez związek programy: „Być albo nie być społecznie odpowiedzialnym w biznesie”, „Opieka plus praca – to się opłaca!” oraz „Akademia Handlowa 50+ – innowacyjny model walidacji i uzupełniania kompetencji zawodowych osób 50+”.

(fot. DW)