Dlaczego świętujemy 11 listopada?

Narodowe Święto Niepodległości obchodzone jest co roku 11 listopada, dla upamiętnienia rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918 r., po 123 latach rozbiorów. Wybór 11 listopada nie był przypadkowy. Tego dnia 98 lat temu zakończyła się I wojna światowa (w wyniku kapitulacji Niemiec na froncie zachodnim). Dla Polaków decydujący był jednak fakt, że 11 listopada Józef Piłsudski przejął władzę wojskową w Polsce. Wkrótce otrzymał także władzę polityczną.

Trzeba pamiętać jednak, że samo odzyskiwanie niepodległości przez Polskę było procesem, a nie jednorazowym wydarzeniem. I tak już 5 listopada 1916 r. został wydany akt gwarantujący powstanie Królestwa Polskiego w bliżej nieokreślonych granicach. 14 stycznia 1917 r. rozpoczęła działalność Tymczasowa Rada Stanu, a 12 września tego samego roku rolę głowy państwa powierzono Radzie Regencyjnej.

7 października 1918 r. Rada Regencyjna ogłosiła niepodległość Polski. 10 listopada 1918 r. do Warszawy z więzienia w Magdeburgu przybył Józef Piłsudski. Dzień później Rada Regencyjna przekazała mu władzę wojskową i mianowała Naczelnym Dowódcą Wojsk Polskich. 14 listopada Rada Regencyjna się rozwiązała, a cała władza została przekazana Piłsudskiemu.

Dzień 11 listopada ustanowiono świętem państwowym dopiero 23 kwietnia 1937 roku. Przed II wojną światową święto było obchodzone zatem tylko dwukrotnie. Po II wojnie światowej komuniści święto 11 listopada zastąpili dniem 22 lipca, w rocznicę ogłoszenia Manifestu PKWN. Ponownie świętowanie 11 listopada jako Święta Niepodległości przywrócono 15 lutego 1989 r.

Jak opozycja w PRL świętowała 11 listopada?