Dla zwykłego emeryta – 36 zł, dla esbeka – dwa razy tyle

Emeryci dostaną od państwa podwyżki w wysokości 36 zł brutto, co daje w przeliczeniu ok. 1 zł dziennie. Wyjątek stanowią byli funkcjonariusze PRL.

Pomimo obniżki świadczeń, która miała miejsce kilka lat temu, byli funkcjonariusze SB, WRON i MSW nadal dostają od państwa nawet po kilka tysięcy złotych miesięcznie. Jak czytamy na portalu wpolityce.pl, emerytura generała Władysława Ciastonia, byłego wiceszefa MSW w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, wynosi około 8000 zł. Jakby tego było mało, od marca zostanie podwyższona o 55 zł. O taką samą kwotę wzrośnie świadczenie byłego funkcjonariusza SB generała Józefa Sasina. Były szef MSW Czesław Kiszczak, który obecnie dostaje około 9 tys. zł wojskowej renty inwalidzkiej, dostanie natomiast 60 zł miesięcznie więcej.

Portal przypomina, że decyzją marszałka Sejmu Radosława Sikorskiego projekt autorstwa Solidarnej Polski, który przewidywał kolejne obniżenie emerytur byłych funkcjonariuszy SB i WRON do około 1,5 tys. zł, trafił do przysłowiowego kosza. Powód był absurdalny – jednemu z podpisanych posłów wygasł mandat, ponieważ po wyborach trafił do samorządu. W związku z tym projekt stracił poparcie wymaganej liczby parlamentarzystów. Portal zwraca też uwagę, że rząd PO już wcześniej nie spieszył się do „cięcia” emerytur byłych funkcjonariuszy.

Rys. Maciej Miezian, wikipedia.org