Dla rodziny i o rodzinie w Akwenie

ZRG NSZZ „S” oraz Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana” zorganizowali 8 października br. w Sali Akwen konferencję pt. „Samorząd wobec rodziny, macierzyństwa i ojcostwa. Ważne działania rządu i parlamentu w polityce rodzinnej”. Wśród uczestników był m.in. senator Antoni Szymański i kandydat na prezydenta Gdańska Kacper Płażyński,  kandydaci na radnych gdańskich m.in. Waldemar Jaroszewicz, prezes Zarządu Oddziału Okręgowego „Civitas Christiana” w Gdańsku oraz Ewa Kowalewska, prezes Forum Kobiet Polskich, wieloletnia działaczka „pro life”.DSC_0956-001

- Samorząd powinien aktywnie wpływać na sferę społeczną, nie tylko poprzez uchwały równościowe, jak w Gdańsku. Nie należy też rezygnować z samorządowej aktywności przy wsparciu rodzin. Tymczasem państwo przejęło ten obowiązek. Toczy się też debata o wychowaniu. Budowanie przedszkoli i żłobków według konserwatystów jest traktowane jako przejęcie kontroli nad wychowaniem przez państwo. Strona liberalna zaś uważa, że należy zapewnić warunki do szybkiego powrotu rodzica do pracy i nie iść w kierunku dodatkowych dodatków za wychowanie dzieci. To temat na dyskusje o odpowiedzialności za wychowanie dzieci, w tym o zmianie roli babci i dziadka. Czas mija i zmienia się mentalność, demografia i biologia – uważa radny Piotr Gierszewski, kandydat PiS do Rady Miasta Gdańska w okręgu obejmującym Piecki-Migowo, Jasień, Siedlce i Suchanino, wyliczając przy okazji, że z budżetu państwa do gdańskich rodzin transferowane jest w ramach wsparcia około 250 milionów złotych rocznie.

Zdaniem Gierszewskiego do spraw tyczących rodziny należy podejść systemowo w polityce społecznej.

- Nie wstydźmy się słowa „rodzina” w przestrzeni publicznej, nie bójmy się go używać, choćby w nazewnictwie w strukturach urzędów – dodaje.

W dyskusji zwrócono uwagę, iż polityce prorodzinnej sprzyjają, opok zmniejszającego się bezrobocia i programu 500+, także zrealizowane postulaty „S” m.in. wzrost płacy minimalnej i stawki godzinowej oraz powrót do wieku emerytalnego 60/65.

ASG

fot. Romuald Plewa