Dla Darii – rowerem wokół Polski

Marek Juchniak, tata niepełnosprawnej 2,5 rocznej Darii wraz z przyjacielem Władkiem Pieleckim zorganizowali nietypową akcję, by zebrać fundusze na leczenie i rehabilitację dziewczynki. Wybrali się w trasę na rowerze dookoła Polski. Wyruszyli 2 czerwca z Bydgoszczy, przyjechali do Gdańska, ich trasa ma biec m.in. przez Jantar, Frombork, Gołdapy, Węgorzewo, wzdłuż rzeki Bug aż do Bieszczad, przez góry Beskidy i Karpaty. Całą trasę mają pokonać do końca czerwca. Ich akcję popiera KZ NSZZ „Solidarność” Dovista Polska sp. z o.o.

zdjęcie: Olga Zielińska

dla_darii

Mała Daria ma przykurcz rączek, nóżek i niedokurcz mięśni pleców, wykazuje brak reakcji na bodźce zewnętrzne. Lekarz neurolog postawił diagnozę, że Kruszynka, jak ją nazywa tata, jest opóźniona ruchowo, umysłowo i ma małogłowie. Lekarze podejrzewają u niej chorobę CdLS (Cornelia de Lange Syndrom). Daria ma 2,5 roku, a dopiero od niedawna zaczęła raczkować, stawać w łóżeczku, próbuje samodzielnych pierwszych kroków w asyście trzymania. Nic: nie mówi, nie powtarza, nie pokazuje, nie chodzi. Sama nic nie zje i nie napije się.

Rodzice walczą o dziewczynkę m.in. poprzez rehabilitację: systemem Bobath i Voita, logopedyczną, pedagogiczną, muzykoterapię. Na to jednak potrzebne są fundusze.

Więcej o Darii można dowiedzieć się odwiedzając stronę internetową dziewczynki: www.dladarii.eu