Dla 11 mln Polaków niższe emerytury?

Aż 11 mln Polaków może mieć problemy z otrzymaniem emerytur w należnej wysokości, wynikającej z rzetelnie odprowadzanych składek do ZUS – informuje „Nasz Dziennik”.  Wszystko przez jedno rozporządzenie ministra pracy.

Józefa Hrynkiewicz, poseł Prawa i Sprawiedliwości ostrzega o fatalnych skutkach rozporządzenia z 2011 roku, które określa, że podstawą do wyliczenia emerytury jest zaświadczenie ZUS Rp-7. Dokument zawiera wszystkie dane dotyczące zatrudnienia, wynagrodzenia i odprowadzonych składek na ubezpieczenia przez cały okres pracy.

Kłopot w tym, że miliony obecnych i przyszłych emerytów nie ze swojej winy mają problemy z uzyskaniem takich danych, bo dokumenty finansowe z ich starych zakładów pracy zostały zniszczone lub zaginęły. W takich przypadkach emerytura za dany okres pracy jest wyliczana od najniższego wynagrodzenia. Oznacza to ni mniej ni więcej, że świadczenie będzie znacznie niższe od należnego, które wypracował sobie emeryt.