Dialog to rozwój – nowa publikacja gdańskiej „S”

Zapraszamy Państwa do lektury naszej nowej publikacji zatytułowanej „CSR = dialog = rozwój” powstałej w ramach realizacji projektu „Być albo nie być społecznie odpowiedzialnym w biznesie” współfinansowanego przez fundusz norweski.

to-be-www

Dialog społeczny jest fundamentem zrównoważonego rozwoju. Niestety, w naszym kraju przeżywa on kryzys. Aktualne przepisy prawa oraz funkcjonujące instytucje zawiodły, a lekceważący stosunek władz dodatkowo pogarsza tę sytuację.

Musimy stworzyć nową formułę dialogu społecznego, gdzie podstawą jest dialog pomiędzy związkami zawodowymi a pracodawcami, jego strony są sobie równe i w instytucjach dialogu mają takie same prawa.

Chcemy Państwu pokazać, że efektywny dialog społeczny się wszystkim opłaca, jest jednak do tego potrzebna wiedza i świadomość. Niech ta publikacja będzie sygnałem, że my, jako związek zawodowy, chcemy uczestniczyć w partnerskim dialogu, poprzez który wypracujemy najlepsze rozwiązania dla pracowników, pracodawców i naszego otoczenia.

Autorem opracowania jest Jacek Rybicki, a zawiera ono wypowiedzi m.in. przewodniczącego ZRG NSZZ „S” Krzysztofa Dośli, obecnego i byłego przewodniczącego Komisji Krajowej Piotra Dudy i Mariana Krzaklewskiego, prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego, socjolog dr Barbary Fedyszak-Radziejowskiej, dr. hab. Marcina Zielenieckiego i Jolanty Szydłowskiej z Pomorskiego Związku Pracodawców Lewiatan.

Życzymy miłej lektury: CSR = DIALOG = ROZWÓJ

Zobacz inne publikacje Działu Programów Europejskich Regionu Gdańskiego NSZZ „S”