Demokracja związkowa: wybory na finiszu

Większość organizacji związkowych w Regionie Gdańskim zakończyły procedury wyborcze. Z końcem marca kończy się mandat dotychczasowych komisji do reprezentowania poszczególnych organizacji związkowych. Frekwencja, chociaż zdecydowanie wyższa niż np. ta w wyborach samorządowych, czy parlamentarnych jednak nie skłania do optymizmu. W niektórych organizacjach z trudem udało się zebrać kworum, ale były też i takie, w których przekraczała ona 80 proc. członków związku.

Wybory to też pewna procedura, listy wyborcze, protokoły. Nie wszystkim ta biurokracja w demokracji odpowiada, ale bez niej nie możliwe jest skontrolowanie prawidłowości dokonanych wyborów.

Dzisiaj kończą się wybory w oddziale Związku w Malborku. O godz. 18 wybrany będzie delegat na WZD. Trzy godziny wcześniej komisję zakładową wybiorą pracownicy muzeum – zamku w Malborku. W 16 organizacjach, w dotychczas zakończonych wyborach frekwencja przekroczyła 80 proc. m.in. w malborskiej cukrowni na 124 członków Związku w  wyborach uczestniczyło 94.

W tczewskim oddziale naszego Związku do wtorku wybory odbyły się w 21 organizacjach zakładowych. Frekwencja przekroczyła 60 proc. W czwartek do wyborów przystąpi „S” w Niepublicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej Szpitale Tczewskie SA. Procedurę wyborczą zakończą  pracownicy oświaty z jednej z tczewskich organizacji, którzy 31 marca wybiorą skład nowej komisji.

Sprawnie przeprowadzane są wybory w oddziale kościerskim. Do ich zakończenia brakuje tylko wyborów w dwóch komisjach, m.in. w piątek swoją komisję zakładową wybiorą związkowcy z Zakładów Porcelany Stołowej „LUBIANA” SA, jednego z największych pracodawców w powiecie. Frekwencja wyborcza w 11 organizacjach, które już zakończyły wybory wyniosła ok. 80 proc.

W stolicy Kociewia w Starogardzie Gdańskim większość organizacji już wybrała swoich przewodniczących. Jako jedna z pierwszych, bo już w grudniu ub.r. procedury wyborcze zakończyły się w Fabryce Mebli Okrętowych Famos.

W piątek lekarze i personel Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. Stanisława Kryzana wybiorą swoją komisję. Podobnie jak pracownicy oświaty i wychowania Ziemi Kociewskiej. Na 21 marca wybory zaplanowane są w starogardzkiej Polpharmie.

W Pruszczu Gdańskim do wyborów staną jeszcze trzy organizacje związkowe m.in. oświata w Pruszczu i w Przywidzu. Siedem organizacji, mimo początkowych kłopotów z frekwencją, już wybrało swoje statutowe władze.

W oddziale w Pucku do przeprowadzenia są jeszcze wybory w trzech organizacjach. Osiem organizacji zakładowych zakończyło procedurę wyborczą. 70 proc. związkowców stawiło się do wyborów.

W oddziale kartuskim do przeprowadzenia zostały wybory w dwóch komisjach. Tutaj też, przy wyborach  ośmiu organizacjach, frekwencja oscylowała w granicach 70 proc. Szacunkowe dane mówią, iż w ok. 40 proc. zmienił się skład dotychczasowych komisji zakładowych. Procedury wyborcze zaś zakończą się w Żukowie, gdzie pracownicy oświaty wybiorą skład komisji 21 marca.

Do końca zbliżają się też wybory w organizacjach zakładowych w oddziale chojnickim. Zdecydowana większość organizacji ma już nowe władze statutowe.

Z kolei w oddziale w Gdyni, w którym działa 73 organizacje zakładowe wybory minęły półmetek.

Szacunkowe dane z Lęborka opublikujemy wkrótce.

W Gdańsku jeszcze w tym tygodniu zorganizowane będą wybory m.in. w Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu, Poczcie Polskiej SA, Instytucie Energetyki, EDF Polska Oddziale Wybrzeże – Elektrociepłownia Gdańska, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej , Polskiej Spółce Gazownictwa.

W wejherowskim oddziale NSZZ „S” wybory zbliżają się do półmetka. Zakończyły się one w sześciu organizacjach przy frekwencji przekraczającej 70 proc. W tym tygodniu swoje władze statutowe wyłonią związkowcy z pięciu organizacji m.in. w Gościęcińskiej Fabryce Mebli i w ZUK w Wejherowie, a do końca marca związkowcy z wejherowskiego szpitala, PKS i pracownicy oświaty.

Przypominamy, że w organizacjach związkowych wybory na kolejną kadencję 2014–18 powinny się odbyć do końca marca b.r.

ASG