Umowy śmieciowe – jak z nimi walczyć? Zobacz zapis debaty w TVP3 Gdańsk

Umowy cywilnoprawne – potrzebne czy nie? Dlaczego nazywamy je często umowami śmieciowymi? Kiedy ich zawieranie jest niezgodne z prawem i prowadzi do nieuczciwej konkurencji? Jaka jest sytuacja na pomorskim rynku pracy? Czy młodych przedsiębiorców stać na utrzymanie pracowników na umowach o pracę? Czy zmiany, które wprowadził nowy rząd spowodują poprawę na rynku pracy? Jak osiągnąć kompromis pomiędzy pracodawcą a pracownikiem?

Dyskutowali o tym 29 lutego w programie „Debata na trzy głosy” na antenie TVP3 Gdańsk przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, Stanisław Szultka z Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, prof. Monika Tomaszewska z Uniwersytetu Gdańskiego i Zbigniew Canowiecki, prezes Pracodawców Pomorza.

Wśród osób zasiadających na widowni była liczna grupa związkowców z NSZZ „Solidarność”, którzy wspierali przewodniczącego Dudę, wyrażając aprobatę przy pomocy zielonych i czerwonych kartek. Jak oceniają debatę? – Spotkanie było próbą diagnozy ważnego problemu. Umowy cywilnoprawne na pewno są potrzebne, ale nie powinny zastępować etatów – mówi Kamil Kaliszuk z Organizacji Zakładowej Pracowników Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, sekretarz Regionalnej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność”. – Umowy o dzieło nie zapewniają stabilizacji zawodowej i dlatego nie sprzyjają zakładaniu rodziny. Kobiety często mówią, że chciałyby mieć dzieci, ale nie mogą sobie pozwolić na podjęcie decyzji o macierzyństwie – wskazuje Iwona Puchalska z Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku. – Debatę oceniam jako udaną. Młodzi ludzie często krytycznie podchodzą do nakazu zatrudniania na podstawie umowy o pracę. Ja też byłam studentką, obecnie mam jednak umowę o pracę i mogę powiedzieć, że mi to odpowiada. Mam prawo do opieki lekarskiej, urlopu, są też odprowadzane składki na ZUS – podkreśla Magdalena Wojtal z Organizacji Oddziałowej NSZZ „Solidarność” w Jeronimo Martins w Gdańsku, członkini Rady Regionalnej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność”.

Zobacz całą debatę