Debata Kresowa w Sali BHP

Duch historii często powiewa w Sali BHP Stoczni Gdańsk. Podobnie będzie w sobotę 21 września o godz. 12, choć tym razem nie będzie to historia związana z NSZZ „Solidarność”. Tego dnia Forum Pałac Ślubów zaprasza na Debatę Kresową. Po spotkaniu w dawnym Pałacu Ślubów w Gdańsku-Wrzeszczu przy ul. Grunwaldzkiej 5 odbędzie się Piknik Kresowy.

Program debaty:

I. Co to znaczy Kresy? Co to znaczyło kiedyś i jak się zmieniał zakres tego pojęcia? Kresy czy raczej Ziemie Utracone?

II. Nie tylko Wołyń… Czarna księga Kresów. Trauma kresowa.

III. „Jesteście już Polsce” – powiedział konduktor, otwierając drzwi wagonu… „Repatriacja” czy ekspatriacja?

IV. Niezgoda na Jałtę. Kresowy „żołnierz wyklęty”.

V. Infantylna stylizacja kresowa w sztuce, w filmie, na estradzie a prawdziwe problemy Polaków na przedwojennych Kresach wschodnich RP.

VI. Na czym powinna polegać „łączność” z Polakami na przedwojennych Kresach RP? Polityka państwa w tym zakresie.

Uczestnicy debaty:

Moderator – red. Adam Hlebowicz – Radio Plus, bratanek ks. Józefa Hlebowicza, proboszcza parafii św. Jerzego w Wilnie „za pierwszego sowieta”.

1. Jarosław Sellin, poseł na Sejm RP, historyk.

2. dr hab. Piotr Niwiński (Uniwersytet Gdański) – znawca historii wileńskiej i nowogródzkiej AK oraz powojennej partyzantki antykomunistycznej z Kresów.

3. red. Piotr Szubarczyk – publicysta historyczny.

W trakcie dyskusji zostaną również zaprezentowane swiadectwa kresowe Haliny Młyńczak, (córka por. Gustawa Szpilewskiego z Nowogródczyzny, zamordowanego w Katyniu, zesłana w 1940 do Kazachstanu) oraz Irena Witort (zesłana na Sybir z Wilna w roku 1949). Hanna Szubarczyk wygłosi recytacje „Przypowieści” Jana Lechonia (o żołnierzu z Kresów od gen. Władysława Andersa, który „zdobywszy innym wolność dłońmi skrwawionymi dowiedział się nareszcie, że sam nie ma ziemi…”) i „Pożegnania Wilna” Wiesława Szymańskiego.

Debata będzie transmitowana na żywo w internecie na stronie http://mirator.pl/tv-internetowa