DCT Gdańsk S.A. rośnie w siłę

KZ NSZZ „S” w DCT Gdańsk S.A. cały czas dynamicznie się rozwija. Do organizacji związkowej należy już około 250 członków. Członkowie „Solidarności” od samego początku jej istnienia starali się korzystać z wiedzy kolegów z organizacji związkowych w innych krajach. W dniach 15 – 18 stycznia odwiedzili dwa terminale kontenerowe w Hamburgu.

– Jeden z nich – Eurogate jest w pełni zautomatyzowany. W takim kierunku będą się rozwijały także terminale w Polsce. Dlatego to było ważne doświadczenie – ocenia Adam Piotrowski, przewodniczący „S” w DCT Gdańsk S.A. – Dobrze, że mogliśmy rozeznać się w kwestii organizacji pracy na terminalach w Hamburgu. Uważam, że niektóre rozwiązania należałoby przenieść na nasz grunt.

Pod koniec ubiegłego roku spółka DCT Gdańsk S.A. powołała nowego prezesa zarządu. Został nim Cameron Thorpe, który wcześniej był między innymi prezesem terminala London Gateway w Wielkiej Brytanii. Czas pokaże, czy współpraca „Solidarności” z nowym prezesem okaże się korzystniejsza dla załogi DCT Gdańsk.