Daniel Cichocki: Komentarz do ustawy o 12 listopada

Ustawa z 24 października 2018 r. o ustanowieniu Święta Narodowego z okazji Setnej Rocznicy Odzyskania Niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej, procedowana niezwykle pośpiesznie, wzbudza duże kontrowersje. Znajdujący się w niej zapis, że dzień 12 listopada jest dniem wolnym od pracy, a jednocześnie tego dnia nie obowiązują zasady dotyczące ograniczenia handlu oraz wykonywania czynności związanych z handlem w placówkach handlowych w niedziele i święta zbulwersował środowisko handlowców. Czas na poprawki w Senacie.

cichocki1024

Daniel Cichocki

– Jestem Polakiem, który co roku 11 listopada czci pamięć tych, którym zawdzięczamy własne Państwo, którym udało się podnieść kraj z ogromnych zniszczeń I wojny światowej. Uważam, że powinniśmy godnie celebrować to święto bez względu na zawód, jaki wykonujemy.

Wykluczenie tutaj pracowników handlu, jak i również innych grup zawodowych jest niedopuszczalne. Co te grupy zawodowe uczyniły, że nie zasługują na godne obchodzenie tego święta razem z Rodziną?

Każdy z nas powinien to święto celebrować i być dumny ze swojej Narodowości. To my, jako Polacy-Rodzice powinniśmy dawać przykład swoim dzieciom jak być w stu procentach Polakiem.

Myślę, że 100-letnia rocznica Odzyskania Niepodległości przyniesie dobrą zmianę w sercach Polaków. Mam nadzieję, że stanowisko Komisji Krajowej coś wniesie w tej sprawie – komentuje Daniel Cichocki, członek Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, reprezentujący Makro Cash & Carry Polska S.A.

Ustawa ta nie podoba się również członkom NSZZ „Solidarność”. Komisja Krajowa NSZZ „S” wydała w tej sprawie stanowisko:

Stanowisko-KK-1