Czy uda się uratować polskie Azoty przed Rosjanami?

Wiceminister Skarbu Państwa Rafał Baniak zapewnia, że resort intensywnie pracuje nad projektem ustawy, która chroniłaby strategiczne polskie spółki przed przejmowaniem przez podmioty zagraniczne. Obserwując jednak, jak wyglądały prace ministerstwa za rządów premiera Tuska, można się obawiać, że obecna ekipa nie zdąży zabezpieczyć polskich interesów.

Informacje na tematów Azotów, które pojawiały się w mediach w 2012 r. pokazywały, że zainteresowanie Rosjan zakładami w Tarnowie, stanowi zagrożenie dla interesów ekonomicznych naszego kraju, głównie z powodu wielkości zapotrzebowania na gaz przez tę firmę, a także jak twierdzono nieoficjalnie ze względu na posiadanie przez Azoty technologii produkcji grafenu przypomina Zbigniew Kuźmiuk w wgospodarce.pl i dalej się zastanawia:

– Można powiedzieć lepiej późno niż wcale, tylko w takim razie po co rząd Tuska tuż po przejęciu władzy wiosną 2008 roku, zdecydował o wykreśleniu tarnowskich Azotów z listy przedsiębiorstw strategicznych i rozpoczął ich prywatyzację.

więcej w wgospodarce.pl