Czy TVP skończy jak telewizja grecka?

Co dalej z polskimi mediami publicznymi? Grecja zamyka telewizję publiczną. Czy TVP skończy jak grecka telewizja?

W środę Juliusz Braun, prezes Telewizji Polskiej SA, rozmawiał dwie godziny z działającymi w TVP związkami zawodowymi. Temat to oczywiście plan przeniesienia pracowników do firm zewnętrznych. Rozmowy nie przyniosły jakiegokolwiek zbliżenia stanowisk.

Oprócz Juliusza Brauna w gorącym spotkaniu ze związkowcami uczestniczyli dyrektor biura zarządzania zasobami ludzkimi TVP SA Ewa Ger oraz przedstawiciele NSZZ “Solidarność” (reprezentujący ponad tysiąc pracowników Telewizji Polskiej), Związku Zawodowego Pracowników Twórczych TVP Wizja, Federacji Związków Zawodowych Pracowników Publicznej Radiofonii i Telewizji oraz rada pracownicza.    Zdaniem związkowców planowane przez zarząd TVP zmiany mają doprowadzić do prywatyzacji TVP.

Przetarg na firmę zewnętrzną został ogłoszony w miniony piątek. Chodzi o przejęciu od 400 do 550 pracowników etatowych TVP oraz do 1400 współpracowników. Komisją przetargową kieruje Karol Pękul, kierownik w biurze zarządzania zasobami ludzkimi oraz pełnomocnik zarządu TVP do spraw współpracy z organizacjami związkowymi i radą pracowniczą.  Szefowie Telewizji Polskiej liczą, że przeniesienie 550 z 3480 pracowników do firmy zewnętrznej przyniesie spółce… 15 mln zł oszczędności. Pracownik pozbawiony etatu zostaje też pozbawiony kodeksowej ochrony.

- Dokonujemy outsourcingu tych funkcji, co do których, po długich analizach, doszliśmy do wniosku, że mogą być realizowane bez etatowego zatrudniania w TVP - oświadczył na konferencji prasowej prezes Braun.

Zmiana ma dotyczyć aż 400 dziennikarzy (w TVP pozostanie więc 180 tzw. redaktorów-koordynatorów organizujących pracę redakcji), a także grafików, montażystów i operatorów.

Proces zainicjowany w TVP ma więc wymusić przechodzenie pracowników na samozatrudnienie. Zdaniem związkowców planowane zmiany są niezgodne z kodeksem pracy oraz ustawą o radiofonii i telewizji.

ASG