Czy Polska potrzebuje zmiany Konstytucji? Debata w Gdańsku

W końcu sierpnia br. odbędzie się w Gdańsku pierwsza debata konstytucyjna. Miejsce wyjątkowe – historyczna Sala BHP. W debacie będzie uczestniczyła reprezentacja „Solidarności” oraz innych organizacji społecznych.

Tym samym rozpocznie się cykl dyskusji, debat, rozmów, dotyczących ustroju państwa, które mają nas doprowadzić do referendum dotyczącego konstytucji.

– Obywatelski projekt konstytucji, który powstał pod kierunkiem naszego przewodniczącego Mariana Krzaklewskiego, do dobry punkt wyjścia do dyskusji o zmianach – uzasadnił pomysł zorganizowania konferencji  Piotr Duda, lider Związku, który uważa, że obecną ustawę zasadniczą, pozwalającą na wiele, często sprzecznych interpretacji, napisały elity dla elit. .

Konferencja jest planowana na 25 sierpnia br. W pierwszej części konferencji wystąpi prezydent RP Andrzej Duda, Piotr Duda i marszałek Senatu Stanisław Karczewski. W drugiej części odbędzie się panel dyskusyjny „Konstytucja dla obywateli nie dla elit”, który poprowadzi prof. UG Jakub Stelina.

- Nikt w Polsce dziś nie powie, że prezydent nie jest znaczącą figurą na scenie politycznej, to prezydentura aktywna i znacząca. Prezydent jest osobą, która kieruje się przekonaniem o potrzebach polskiego państwa, wspólnego dobra, o potrzebie rozmowy z każdym, nie chodzi mu o osobistą popularność, a wypełnianie funkcji, do której Polacy powołali go w wyborach- stwierdził w „Sygnałach dnia” Krzysztof Szczerski, szef gabinetu prezydenta Andrzeja Dudy, nawiązując jednoznacznie do ostatnich wet prezydenckich.

Przyszły 2018 rok będzie szczególny. To będzie rok stulecia odzyskania niepodległości, rok referendum konstytucyjnego i rok naszego członkostwa w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

A co z kompetencjami prezydenta?

- Będzie to przedmiotem dyskusji, którą rozpoczyna prezydent. W końcu sierpnia odbędzie się pierwsza debata konstytucyjna. Z udziałem „Solidarności”. Rozpocznie cały cykl dyskusji, debat, rozmów, dotyczących przyszłego ustroju polskiego państwa, które mają nas doprowadzić do referendum dotyczącego konstytucji - zapowiedział Szczerski.