Czy nie próbujesz dopasować Boga do swoich oczekiwań?

Była msza święta, a po niej przedstawienie. Rozpoczęły się rekolekcje wielkopostne w szkole pedagogii św. Jana Pawła II.

Rekolekcje dla gdyńskich nauczycieli, wychowawców i innych pracowników oświaty odbywają się pod hasłem „Nie lękajcie się”. Na ten rok przypada 10. rocznica śmierci św. Jana Pawła II, dlatego motywem przewodnim tegorocznych kazań wielkopostnych jest nauczanie Papieża Polaka.

26 marca naukę rekolekcyjną zatytułowaną Pozwolić Bogu spojrzeć na siebie wygłosił ojciec duchowny Gdańskiego Seminarium Duchownego ksiądz Krzysztof Mudlaff, który podkreślił, że naczelną myślą Pisma Świętego jest poznanie Boga, który zna przecież stworzonego przez siebie człowieka. Tymczasem ludzie często zamykają się na Prawdę. – Na przestrzeni wieków przeszkadzała nam pokusa dopasowania Boga do swoich oczekiwań i stworzenia takiego Jego wizerunku, jaki pasuje do naszych aktualnych potrzeb – mówił ksiądz Mudlaff. Podkreślił też, że rekolekcje z założenia mają prowadzić do gruntownej spowiedzi świętej.

Po mszy miało miejsce przedstawienie Pasja oczami Marii Magdaleny, przygotowane przez młodzież z Katolickiego Zespołu Szkół Katolickich imienia Jana Pawła II w Gdyni pod kierunkiem Mariusza Żarneckiego. Inscenizacja opowiadała o uniwersalnych ludzkich wyborach na podstawie ostatnich chwil życia Jezusa. Zebrani nagrodzili młodych aktorów oklaskami, a przewodniczący Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania Wojciech Książek nie szczędził im słów uznania. – Jesteście dowodem na to, że młodzież pamięta. Życzę wam wszystkiego dobrego tu, a nie na emigracji – mówił. Kolejna możliwość zobaczenia przedstawienia będzie 31 marca w gdyńskiej parafii pod wezwaniem świętego Andrzeja Boboli po modlitwie o godzinie 12.

W dwa pozostałe dni nauki rekolekcyjne wygłosi ksiądz profesor Wojciech Cichosz, duszpasterz edukacji w Archidiezezji Gdańskiej. Na 27 marca organizatorzy przewidzieli naukę zatytułowaną Żyć pełnią miłości, a następnie Gdyńską Drogę Krzyżową pod przewodnictwem metropolity gdańskiego księdza arcybiskupa Sławoja Leszka Głódzia. 28 marca zebrani usłyszą naukę pod tytułem Zawierzyć miłości oczyszczającej. Wszystkie spotkania zaczynają się o godzinie 19 w dolnym kościele parafii pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni przy ulicy Armii Krajowej 46.

Tekst i fot. MarWer