Czy DCT Gdańsk pozbędzie się działacza „Solidarności”?

Maciej Konopka jest jednym z najbardziej aktywnych i zaangażowanych liderów związkowych w DCT Gdańsk SA. Ale już niedługo, w czwartek 27 sierpnia 2015 r. skończy się jego kolejna umowa o pracę w porcie. Istnieje obawa, że pracodawca nie zechce mu przedłużyć zatrudnienia.

Maciek wraz z Łukaszem Kozłowskim i Michałem Pijanowskim  byli siłą napędową „Solidarności” w DCT Gdańsk SA.  Dzięki niemu wielu pracowników zdecydowało się przyłączyć do organizującego się Związku. Maciek został wybrany przez współpracowników do reprezentowania ich interesów wobec pracodawcy. Brał udział w spotkaniach z zarządem spółki i z pracownikami, nie obawiał się mocnych, merytorycznych wypowiedzi. Pracował jak prawdziwy przywódca związkowy z godnością, szacunkiem i efektywnością.

Maciej_Konopka

Maciek pracuje w DCT Gdańsk SA od grudnia 2009 r. Początkowo zatrudniony był na okres próbny na trzy miesiące. Potem otrzymał umowę o pracę na dwa lata lat. Następnie przez kolejne sześć miesięcy kontynuował pracę w DCT Gdańsk, ale  poprzez agencję pracy tymczasowej Work Service, po czym ponownie podpisał umowę o pracę z DCT Gdańsk, tym razem na 3 lata.

Za każdym razem, poprzez zawieranie kolejnych umów o pracę, pracodawca potwierdzał Maćka kwalifikacje, wiedzę, umiejętności zawodowe oraz przydatność w firmie. Pracodawca nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń do pracy Maćka.

Maciek ma 27 lat, skończył Uniwersytet Gdański, jest magistrem prawa. Niedawno ożenił się, jego żona w październiku spodziewa się ich pierwszego dziecka. Maciek wziął kredyt z banku, by kupić mieszkanie i urządzić je dla swojej nowej rodziny.

DCT Gdańsk dynamicznie się rozwija. Trwa budowa nowego terminalu z prognozą zwiększenia zatrudnienie o tysiąc nowych pracowników. Kolejni pracownicy mają wkrótce pojawić się w firmie. Prezes DCT Gdańsk SA  Maciej Kwiatkowski w ostatnich wywiadach prasowych poinformował, że firma zatrudni 49 nowych osób do końca tego roku i kolejnych w 2016 roku.

Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność w DCT Gdańsk SA napisała 24 lipca do zarządu firmy z informacją, że oczekuje, iż Maciej Konopka otrzyma nową umowę o pracę na stałe. Pracodawca został poproszony o przedstawienie swojej decyzji w tej sprawie do 31 lipca w 2015 roku.

NSZZ „Solidarność” i Międzynarodowa Federacja Pracowników Transportu ITF  zapewnia pełne wsparcie dla Maćka, by zachował pracę w DCT Gdańsk SA. Jeśli zarząd spółki nie przedłuży jemu umowy o pracę, będzie to świadczyło o stosowaniu dyskryminacji wobec Maćka ze względu na jego działalność związkową.

Państwowa Inspekcja Pracy: w DCT „utrudnianie działalności związkowej”

Czytaj więcej o sytuacji w DCT Gdańsk

Burza nad terminalem – wysłuchaj reportażu Radia Gdańsk