Czy będzie to rok przełomowy w oświacie?

Ponad stu związkowców reprezentujących półtora tysiąca członków zrzeszonych w Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku spotkało się na uroczystym posiedzeniu, które odbyło się 13 stycznia br. w siedzibie Gdańskiej „S”. Spotkanie rozpoczął koncert kolęd i pastorałek w wykonaniu uczniów Szkoły Podstawowej nr 14 w Gdańsku.

Jako pierwszy życzenia pracownikom oświaty złożył ksiądz Krzysztof Nowak, duszpasterz oświatowej „Solidarności w Gdańsku, który nawiązując do Roku Miłosierdzia życzył nauczycielom i pozostałym pracownikom oświaty, by nowy rok był przełomowy i żeby wszyscy związani z polską edukacją poczuli ożywczą energię, jaką daje błogosławieństwo Boże.

Poprawy sytuacji finansowej życzył natomiast przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla. – Mam nadzieję, że będzie to rok przełomu w polskiej edukacji i pracownicy oświaty odczują pozytywne zmiany w sferze finansowej – mówił szef gdańskiej „S”. Do życzeń poprawy sytuacji finansowej dołączył również Andrzej Kowalczys, radny Miasta Gdańska.

Zdaniem Wojciecha Książka, przewodniczącego Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, rozpoczynający się właśnie rok może przynieść pozytywne zmiany w polskiej oświacie. Jego zdaniem trzeba dać czas obecnej ekipie na przygotowanie zmian, jednak trzeba pilnować, by zmiany te były konsultowane ze środowiskiem oświatowym, w tym związkami zawodowymi. – Rządy się zmieniają, a my, członkowie „Solidarności”, musimy dbać przede wszystkim o ludzi, ale i o wartości, takie jak szacunek, solidarność i patriotyzm – mówił szef regionalnej sekcji.

W trakcie spotkania specjalne wyróżnienie z okazji 35-lecia NSZZ „Solidarność” otrzymał Krzysztof Kolszlaga, wieloletni działacz oświatowej „Solidarności”. Specjalne podziękowania złożono również mecenasowi Bogumiłowi Soczyńskiemu za jego dochczasową pracę na rzecz oświatowej „Solidarności”, a szczególnie za wygraną sprawę szkoły w Gdańsku Kokoszkach.

Gospodynią spotkania była Bożena Brauer, przewodnicząca KM Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.