Czy 21 postulatów z sierpnia 1980 roku zostało zrealizowanych? Posłuchaj debaty w Radiu Gdańsk

Mija 36 lat od podpisania Porozumień Sierpniowych, w których rząd PRL zaakceptował 21 postulatów Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego w Stoczni Gdańskiej. Czy żądania strajkujących zostały zrealizowane? Kto stał się beneficjentami przemian zapoczątkowanych w sierpniu 1980 roku? Ile w III RP pozostało z litery i ducha sierpniowych postulatów? O tym debatowali w Radiu Gdańsk socjolog prof. Janusz Erenc i Jacek Rybicki z NSZZ „Solidarność”.

Oczywiście trzeba dostrzec o wszystko, co zmieniło się na lepsze. Bo przecież zmieniło się, to wszyscy wiemy. Niemniej jednak, wiele problemów pracowniczych nieco innych, ale ciężarem gatunkowym podobnych, pozostało. Polacy dzisiaj patrzą na te postulaty jako na jeden z etapów polskiej drogi do wolności. Natomiast nie dostrzegamy w nich potrzeby wspólnotowości, zaufania i dialogu. Nie przez przypadek trochę ironicznie można powiedzieć, że to co się nie udało komunie, czyli taki definitywny podział społeczeństwa, dzisiaj trochę udało się nam. Najniższy poziom zaufania do drugiego człowieka w Europie, brak zaufania do wszystkich instytucji publicznych. To niestety obciąża to nasze ćwierć wieku – mówił na antenie Radia Gdańsk Jacek Rybicki.

Posłuchaj całej audycji