Czas Zmiany. Wygrana PiS

Skończyła się ośmioletnia era rządów Platformy Obywatelskiej. PiS wygrało wybory. Po ogłoszeniu wyników skandowano: Lech Kaczyński! PiS otrzymało według prognoz sondażowych z 900 komisji – 37,7 proc. głodów i może rządzić samodzielnie.

- Panie prezydencie melduję wykonanie zadania – powiedział Jarosław Kaczyński, wspominając nazwiska poległych w tragedii smoleńskiej.

PO otrzymała 23,7 proc. głosów. Na konto PO-PSL poszły podwyższenie wieku emerytalnego do 67 roku życia, wprowadzenie dodatkowych podatków, m.in. od kopalin, wzrost VAT, elastyczny czas pracy, tolerowanie szarej strefy i umów śmieciowych, seria afer, podwojenie zadłużenia państwa. Paweł Kukiz i jego formacja otrzymali 9 proc. głosów. PSL – 5,2 proc., Nowoczesna Ryszarda Petru – 7,7 proc. Walczy o miejsce KORWiN – w sondażu 4,9 proc. Jednak dane z godz. 12.30 dają tej partii 5,12 proc.

Poza parlamentem jest Zjednoczona Lewica – 7,5 proc. Dobry wynik zanotowała Razem, marksiści otrzymali 3,9 proc. Da to im możliwość korzystania z doracji budżetowych.

Zaczyna się dobry czas. Kończy się czas, gdy w Polsce się ciężko pracuje, a jednocześnie bardzo mało zarabia. Owszem polska gospodarka rozwija się, ale olbrzymim kosztem zadłużenia, które będą musiały spłacać następne pokolenia.

Nasze zadłużenie zagraniczne sięga biliona dwustu miliardów złotych, w porównaniu z 569 miliardami złotych w 2007 roku, a dług publiczny, mimo „skoku na OFE”, rośnie i wynosi 886 miliardów złotych. I to mimo 350 mld euro pozyskanych w tym czasie z Unii Europejskiej. Frekwencja w niedzielnych wyborach do Sejmu i Senatu wynosiła o 17.00 38, 97 proc.

Liczba osób uprawnionych do udziału w wyborach, tj. liczba osób ujętych w spisach wyborców w obwodach to 30 mln 146 tys. 694 osoby.

ASG