Czas na podniesienie kwoty wolnej od podatku wszystkim obywatelom

Czy po podniesieniu kwoty wolnej od podatku dla najuboższych podatników przyjdzie czas na obywateli zarabiających nieco więcej?

- Należy wreszcie podnieść roczną kwotę wolną od podatku dla wszystkich obywateli – zaapelował w poniedziałek w programie „Kwadrans polityczny” TVP wicemarszałek Sejmu Stanisław Tyszka (Kukiz’15).

Polityk ruchu Kukiz’15 argumentował, że żyjemy w państwie, które swoim posłom i senatorom zapewnia kwoty wolne od podatku na poziomie 30 451 zł, a zwykły obywatel ma kwotę dziesięciokrotnie mniejszą – 3 091 zł w przypadku rocznych dochodów od 11 tys. zł do 85 tys. 528 zł.

- Jeśli stanowiący prawo gwarantują sobie sytuację dziesięć razy lepszą niż zwykły obywatel, to ma on prawo się zastanawiać, czy to jest system sprawiedliwy – pytał parlamentarzysta.

Przypomnijmy, że założenia budżetowe na 2018 r. przewidują podwyższenie kwoty wolnej od podatku – z obecnych 6,6 tys. zł do 8 tys. zł. Ale nie dla wszystkich. Dotyczy to blisko 5 milionów najuboższych.

Podniesiony będzie też z 11 tys. zł do 14 tys. zł, próg od którego kwota wolna maleje do 3091 zł. Obecnie kwota wolna od podatku jest uzależniona od wysokości dochodu i wynosi 6,6 tys. zł dla osób, których zarobki miesięczne są mniejsze niż 550 zł (6,6 tys. zł rocznie). Ci nie płacą podatku w ogóle. W przyszłym roku kwota wolna ma wynosić 8 tys. zł, co oznacza, że średnie dochody netto w miesiącu 670 zł zwolnią z obowiązku płacenia PIT.

Obecnie przy dochodach od 6,6 tys. zł do 11 tys. zł (w 2018 r. będzie to odpowiednio od 8 tys. do 14 tys. zł) kwota wolna stopniowo spada. Osoby zarabiające rocznie powyżej 11 tys. zł, ale mniej niż 85 tys. 528 zł mogą korzystać z kwoty wolnej w wysokości 3091 zł (co pomniejsza podatek o 556 zł 02 gr). Dla podatników o dochodach powyżej 85 tys. 528 zł kwota wolna spada – do zera przy dochodzie powyżej 127 tys. zł. Osobom zarabiającym więcej niż owe 127 tys. zł rocznie nie przysługuje kwota wolna od podatku.

Mimo dobrej sytuacji w budżecie, resort finansów nie planuje zmian w podatkach sektorowych i w podatku VAT.

ASG