Czarne chmury nad pracownikami

14,4 tys. bezrobotnych przybyło w Polsce od sierpnia do września br. Na koniec tego miesiąca bez pracy pozostało 1 mln 979 tys. osób. Stopa bezrobocia pozostała jednak bez zmian, na poziomie 12,4 proc. – wynika z danych GUS. Jednak bezrobocie liczone „rok do roku” wzrosło aż o 0,6 proc. We wrześniu 2011 r. stopa bezrobocia wynosiła 11,8 proc.

Sytuacja na rynku pracy pogorszyła się w 12 z 16 województw. Niepokoi, że drugi największy wzrost bezrobocia (o 2 proc.) zanotowano w województwie pomorskim. Gorzej w ostatnich 2 miesiącach było tylko na Śląsku, gdzie liczba osób bez zatrudnienia wzrosło o 2,1 proc.

Do pesymizmu skłania dokładna analiza danych przedstawionych przez GUS. Wynika z nich, że we wrześniu aż 84,3 proc. osób bezrobotnych (1,668 mln) pozostaje bez prawa do zasiłku! Alarmujący jest również poziom bezrobocia wśród osób młodych, w wieku do 25 lat. W ciągu miesiąca w tej grupie przybyło 19 tys. bezrobotnych. Bez pracy pozostaje już 25,9 proc. młodych.

Nie widać szans na szybką poprawę tej sytuacji, ponieważ we wrześniu br. urzędy pracy dysponowały zaledwie 44 tys. dostępnymi miejscami pracy (przy blisko 52 tys. miesiąc wcześniej).

Jednocześnie na koniec września aż 534 przedsiębiorstwa zadeklarowały zwolnienia pracowników. Łącznie zatrudnienie ma stracić 36,5 tys. osób, w tym 10 tys. w sektorze publicznym.

ACH