Krew ratuje życie

W okresie wakacyjnym gwałtownie rośnie zapotrzebowanie na krew. Przyczyną jest nieobecność dawców w miejscu zamieszkania w okresie urlopowym, a także zwiększona liczba wypadków komunikacyjnych. Może więc warto oddać krew na potrzeby lecznictwa?

Krwi nie można zastąpić żadną syntetyczną substancją, a transfuzja często jest jedynym sposobem na uratowanie zdrowia, a nawet życia pacjenta. Dlatego Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku apeluje o przyłączanie się do grona Honorowych Dawców Krwi.

Krwiodawca musi mieć przynajmniej 18 i nie więcej niż 65 lat, a ponadto ważyć więcej niż 50 kilogramów. Przed oddaniem krwi trzeba spożyć lekki posiłek i wypić tego dnia przynajmniej półtora litra wody. Jednorazowo można oddać 450 mililitrów, a przerwa pomiędzy kolejnymi pobraniami musi trwać minimum dwa miesiące.

Osoby chcące oddać krew powinny zgłosić się do Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku przy ulicy H. Wrońskiego 4 lub do jednego z siedmiu Oddziałów Terenowych. Należy mieć przy sobie ważny dokument tożsamości.

Warto poświęcić godzinę wolnego czasu i wrócić z wakacji z poczuciem, że zrobiliśmy coś dobrego dla innych.