Coraz mniej miejsc pracy

Zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw rośnie coraz wolniej. W maju było wyższe tylko 0,3 proc. w stosunku do analogicznego miesiąca w roku ubiegłym. To dane GUS. Już drugi miesiąc z rzędu nie przybywa miejsc pracy. W porównaniu z kwietniem liczba miejsc pracy nawet spadła o 0,8 tys. osób. To wyhamowanie dynamiki zatrudnienia zdaniem wielu ekspertów będzie postępować. Ten spadek najpierw będzie obserwowany w sektorze przemysłowym, a potem w budowlanym – wskutek spadku publicznych inwestycji infrastrukturalnych. Stagnacja rynku pracy ma bezpośredni wpływ na pensje pracowników. 3618 zł – tyle wynosiła średnia płaca w maju i była tylko o 3,8 proc. wyższa niż przed rokiem. Roczny wskaźnik inflacji natomiast wyniósł 3,6 proc. Tak więc dla statystycznego pracownika w polskiej firmie realna podwyżka w ciągu roku wyniosła zaledwie 0,2 proc. Pracownikom dziś trudno wynegocjować jakąkolwiek podwyżkę.