Coraz bliżej do kanonizacji patrona Związku

Kanonizacja błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszko, patrona „Solidarności” coraz bliżej. W Creteil pod Paryżem pozytywnie zakończyła się procedura badania niedającego się wyjaśnić naukowo uleczenia śmiertelnie chorego na białaczkę za wstawiennictwem księdza Jerzego.

popieluszko-pg

Chodzi o Francuza Francoisa Audelana wyleczonego na łożu śmierci 14 września 2012 roku. Komisja ustaliła, że doszło do „niewytłumaczalnego i zadziwiającego uzdrowienia”. Szczególną okoliczność stanowi data cudowne uzdrowienie francuskiego pacjenta – 14 września, w dniu urodzenia ks. Jerzego Popiełuszki.

Wnioski Komisji złożonej z dwóch notariuszy – Francuza i Polaka – i przedstawiciela diecezji Creteil wydelegowanego do sprawy kanonizacji bł. Jerzego Popiełuszki oraz specjalisty w dziedzinie prawa kanonicznego, która przesłuchała personel medyczny szpitala i wszystkich świadków, zostaną przesłane Kongregacji do spraw świętych w Rzymie, informuje portal fronda.pl. Następnie papież Franciszek podejmie decyzję o kanonizacji.

Po 26 latach od męczeńskiej śmierci, 6 czerwca 2010 r. papież Benedykt XVI ogłosił ks. Jerzego błogosławionym. 20 września 2014 w diecezji Créteil we Francji nastąpiło otwarcie procesu kanonizacyjnego. Ksiądz Jerzy został ustanowiony patronem Związku na prośbę Krajowego Zjazdu Delegatów  ”Solidarności” dekretem z dnia 25 sierpnia 2014 roku.

hd

żródło: www.solidarnosc.org.pl