Contra Mundum ponownie w Gdańsku

18 sierpnia 2018 roku, o godzinie 18, w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej na Ołowiance w Gdańsku odbędzie się koncert zespołu Contra Mundum. Organizatorem koncertu jest Instytut Debaty Publicznej w Gdańsku. Koncert wpisuje się w ogólnopolskie obchody 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, bowiem Contra Mundum jest zespołem prezentującym muzykę rocka patriotycznego.

Zespół ten koncertował już w gdańskiej filharmonii, m. in. na zaproszenie gdańskiej „Solidarności” 29 czerwca 2015 r.  podczas spotkania organizacji związkowych Regionu Gdańskiego.

Organizatorzy postawili sobie za cel szerokie włączenie mieszkańców regionu w świętowanie przez Polskę obchodów niepodległościowych. Wśród uczestników znajdą się przedstawiciele dzieci i młodzieży oraz nauczycieli, wspólnot akademickich, stowarzyszeń patriotycznych, działaczy Solidarności, organizacji kombatanckich, administracji publicznej oraz mieszkańcy Ziemi Pomorskiej. Przewiduje się, że sobotnie wydarzenie będzie spotkaniem środowisk patriotycznych, upamiętniającym ten ważny jubileusz.

Wstęp jest bezpłatny.

(mig)