Co to z tym Kioto, czyli sprawdź polityka!

Ogromne zainteresowanie kampanią społeczną „Sprawdzam polityka” zorganizowaną przez NSZZ „Solidarność” potwierdza potrzebę społecznej kontroli nad polityką. Kolejne dowody na konieczność takich obywatelskich działań przynosi życie, a konkretnie medialne występy wielu kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Okazuje się, że jako świadomi obywatele i wyborcy powinniśmy pilnować już nie tylko tego, jak walczący o nasze poparcie politycy głosowali w najważniejszych dla pracowników sprawach (tak jak to umożliwia związkowa strona www.sprawdzampolityka.pl) , ale nawet tego, czy posiadają podstawową wiedzę i kwalifikacje do reprezentowania nas w Brukseli.

Najbardziej głośny przykład takiej politycznej ignorancji w ostatnich dniach to telewizyjny występ „celebrytów” startujących z list PO Otyli Jędrzejczak i SLD Macieja Żurawskiego. Oboje wykazali dyskwalifikującą ich bezradność i niewiedzę ws. protokołu z Kioto dotyczącego redukcji emisji dwutlenku węgla, a więc kwestii kluczowej od kilkunastu lat z punktu widzenia polskiej i światowej ochrony środowiska, rozwoju gospodarki i geopolityki.

zurawski

Jędrzejczak i Żurawski nie mieli pojęcia o czym mowa. – Niech pani wyjaśni, co to z tym Kioto? – dopytywał były reprezentant Polski w piłce nożnej, dziś kandydat SLD. – Nie znam stwierdzenia [sic! – red.] z Kioto – wyznała była medalistka olimpijska w pływaniu, dziś firmującą swoim nazwiskiem PO. Pechowi kandydaci nie wiedzieli także, czy Parlament Europejski ma inicjatywę ustawodawczą oraz który kraj przewodniczy obecnie pracom Unii Europejskiej.

Kompletną klęskę w starciu z dziennikarką TVP ujawniła również ich mimika i język ciała. Po jednym z pytań Maciej Żurawski wyglądał nie jak piłkarz, ale bokser po ciężkim nokaucie. Obawiamy się jednak, czy paradoksalnie niefortunna rozmowa politycznych celebrytów nie pomoże im w wyborczym wyścigu. Zyskali w końcu dodatkową popularność, a jak pokazują kolejne elekcje, to niestety najważniejszy czynnik decydujący o wyborczym sukcesie.

Zobacz „co to z tym z Kioto?”

Zobacz akcję „Sprawdzam polityka”

fot. www.YouTube.com