Ciało ś.p. Anny Walentynowicz zostało zamienione!

We wtorek okazało się, że ciała Anny Walentynowicz, to pewne, i najprawdopodobniej Teresy Walewskiej-Przyjałkowskiej zostały zamienione. Naczelna Prokuratura Wojskowa wydała w tej sprawie komunikat. W trakcie sekcji zwłok, w dniach 19-20 września 2012 r., pobrano do badań genetycznych z obu ciał po dwa rodzaje próbek biologicznych, które następnie zabezpieczono i przekazano  Zakładowi Genetyki Molekularnej i Sądowej Katedry Medycyny Sądowej Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy oraz Zakładowi Technik Molekularnych Katedry Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Ze sprawozdania z badań genetycznych wynika, że ciała te zostały ze sobą wzajemnie zamienione.

Kto teraz weźmie na siebie „pełną odpowiedzialność”? Premier, szef jego kancelarii, była minister zdrowia, wojskowa prokuratura?   Pełnomocnik rodziny Anny Walentynowicz mec. Stefan Hambura zapowiedział, że złoży do prokuratury wnioski o przesłuchanie osób, które mogłyby wyjaśnić, jak doszło do zamiany ciał ofiar katastrofy smoleńskiej. Wniosek miałby dotyczyć m.in. premiera Donalda Tuska i byłej minister zdrowia Ewy Kopacz.

ASG