Chrońmy polski stan posiadania w spółkach strategicznych

- Sprzedaży akcji spółek PKO BP, PZU i PGE w których udziały ma Skarb Państwa są niebezpieczne dla Polski – przestrzegają politycy PiS i apelują do rządu PO-PSL, aby do wyborów parlamentarnych nie podejmował strategicznych decyzji o zbyciu udziałów.

Ministerstwo Skarbu Państwa w przesłanym PAP komunikacie zapewniło z kolei, że filozofia działania ministerstwa skupia się nie na sprzedaży spółek Skarbu Państwa, ale budowaniu ich wartości, a MSP nie planuje „nagłej sprzedaży pakietów akcji strategicznych spółek”.

Jednak pod koniec czerwca br. minister skarbu Andrzej Czerwiński mówił, że PKO BP, PGE i PZU, a także inne podmioty są potencjalnie brane pod uwagę, jako te, „które mogłyby dokapitalizować proces pozytywnych zmian w górnictwie”.

- Uważamy, że jest to bardzo groźna i nieodpowiedzialna zapowiedź – przestrzegał poseł PiS Paweł Szałamacha, były wiceminister skarbu państwa (2006-07) i podkreślił, że w szeregu spółek strategicznych Skarbu Państwa udział publiczny spadł do bardzo niskiego poziomu i w związku z tym Skarb Państwa ma ograniczony wpływ na decyzje.

- Doświadczenie ostatnich lat pokazuje, że PO ma albo złą rękę, albo nie mając kompetencji źle wybiera moment sprzedaży akcji. Sprzedaje bardzo tanio. Tak było w przypadku Ciechu, Lotosu i wielu innych spółek – powiedział poseł PiS.

Poseł Szałamacha uważa, że m.in. spółka Azoty Tarnowskie jest „zagrożona wrogim przejęciem przez inwestora z Federacji Rosyjskiej, który mimo stwierdzeń polskiego Skarbu Państwa wcale nie wycofał się ze spółki, nie wyszedł, nie sprzedał swojego udziału”. Ministerstwo skarbu w przekazanym PAP komunikacie zaznacza, że Grupa Azoty (której częścią są Azoty Tarnowskie) nie jest zagrożona wrogim przejęciem a ministerstwo broni kluczowych spółek za pomocą listy spółek strategicznych. Kolejnym narzędziem jest przyjęta przez Sejm w ub. tygodniu ustawa o kontroli inwestycji.  MSP zaznacza, że prywatyzacja Ciechu została przeprowadzona zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i procedurami wewnętrznymi.

Przed dwoma tygodniami Wojciech Kowalczyk, wiceminister skarbu państwa poinformował, że Ministerstwo Skarbu Państwa nie planuje „nagłej” sprzedaży pakietów akcji PGE, PKO i PZU. Zapewnił, że przy ich sprzedaży resort będzie się kierował chłodną kalkulacją.  Przypomnijmy, że w 2012 r. Rada Ministrów upoważniła MSP do przekazania pakietów akcji spółek PGE Polskiej Grupy Energetycznej, PKO BP i PZU na potrzeby dokapitalizowania programu Inwestycje Polskie nie określając jednak żadnego terminu. Ministerstwo zapewniło, że sprzedaż nie spowoduje utraty władztwa korporacyjnego nad tymi spółkami, gdyż stanowią one nie więcej niż 11,39 proc. akcji,.

Z kolei wicemarszałek Senatu Stanisław Karczewski, szef sztabu wyborczego PiS, zaapelował, by do wyborów rząd nie podejmował decyzji strategicznych.