Chojnicka oświata poświąteczno-noworocznie

11 stycznia jak co roku członkowie Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty, Wychowania i Kultury w Chojnicach przeprowadzili uroczyste zebranie w Szkole Muzycznej.

chojnice spotkanie

W spotkaniu wzięli udział nauczyciele i inni pracownicy szkół, zarówno pracujący, jak i będący już na emeryturze. Przy zastawionym stole omówiono zmiany zachodzące w prawie oświatowym, sytuację w poszczególnych szkołach, a także zbliżające się wybory związkowe.

– Organizowanie pierwszego zebrania w sposób bardziej uroczysty, świąteczny, jest naszą wieloletnią tradycją – podkreśla Maciej Werra, przewodniczący komisji międzyzakładowej. – Zawsze organizujemy je w Szkole Muzycznej. Chciałbym serdecznie podziękować Grażynie Szumskiej, wiceprzewodniczącej komisji, zatrudnionej w tej szkole, bo to jej zaangażowanie sprawia, że te spotkania są zawsze bardzo dobrze odbierane przez naszych związkowców.

Organizacja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty, Wychowania i Kultury NSZZ „Solidarność” w Chojnicach zrzesza 28 placówek z bardzo różnymi organami prowadzącymi. Szkoły podlegają pod Starostwo Powiatowe w Chojnicach, Urząd Miejski w Chojnicach i Urząd Gminy w Chojnicach. Dodatkowo do organizacji należą placówki prowadzone przez Urząd Miejski w Kamieniu Krajeńskim, Urząd Miasta i Gminy Czarne, a także Centrum Edukacji Artystycznej. Zrzeszonych jest około 160 członków.

Martyna Werra