Chojnice wyróżnione w muzycznym konkursie o Polsce

Uczniowie z Zespołu Wokalno – Instrumentalnego z Gimnazjum nr 2 oraz Marta Wieczorkiewicz z Zespołu Szkół w Chojnicach zostali wyróżnieni w konkursie muzycznym „Polska – moje miejsce, mój kraj”.

konk-chojnice1

- Sama wybrałam utwór Tango na głos, orkiestrę i jeszcze jeden głos Maryli Rodowicz. Ta piosenka opowiada, jaka Polska jest piękna i jak ważna była walka o nią w różnych czasach i na różnych polach – opowiada wyróżniona Marta Wieczorkiewicz.

W konkursie wzięła udział również Wiktoria Żmudzka, koleżanka Marty, która zaśpiewała Gołębi song tej samej artystki. – Czuję się patriotką i chciałam wystąpić podczas tego konkursu, żeby uczcić wszystkich, którzy walczyli za Polskę. Poza tym obie z Martą kochamy śpiewać. Możemy też zaprezentować naszą szkołę, która jest super. Myślę, że moja piosenka nadaje się na dzisiejsze czasy i może wiele nauczyć – opowiada.

W skład chojnickiej reprezentacji wszedł też Zespół Wokalno – Instrumentalny z Gimnazjum nr 2. Młodzi artyści zostali wyróżnieni za piękne wykonanie Psalmu stojących w kolejce Krystyny Prońko.

Martyna Werra