Chojnice: Andrzej Duda pokonał Bronisława Komorowskiego

Kandydat PiS Andrzej Duda pokonał Bronisława Komorowskiego. Na razie w prawyborach w Chojnicach.  Duda otrzymał 37 proc. głosów.

W chojnickich prawyborach w sobotę 18 kwietnia br. wzięło udział 317 osób – nie tylko z Chojnic, ale i z powiatu chojnickiego. 314 głosów było ważnych.

W Chojnicach dotychczas bardzo dobre wyniki otrzymywała PO. W 2010 roku w pierwszej turze na Bronisława Komorowskiego zagłosowało 52,5 proc. wyborców, a w drugiej – 65,3 proc. Tym razem w prawyborach zwyciężył Andrzej Duda, na którego  zagłosowało 37 proc. wyborców.  Na Bronisława Komorowskiego zaś 34 proc.

Andrzeja Dudę poparło 117 osób, z kolei Komorowskiego – 107 (34 proc.). Zakoczeniem może być wysoka, trzecia pozycja Adama Jarubasa, którego poparło 37 osób (12 proc.).

Na Korwina-Mikke swoje głosy oddały 19 osób (6 proc.), a na Magdalenę Ogórek zagłosowało 15 osób (5 proc.). Z kolei na Pawła Kukiza – 12 (4 proc.).

Na końcu stawki pretendentów znaleźli się  Janusz Palikot (3 głosy), Marian Kowalski (2) oraz Paweł Tanajo (2). Nie odnotowano głosów na Grzegorza Brauna i Jacka Wilka.

Sukces Andrzeja Dudy miał miejsce mimo że odwołał on w piątek, z braku czasu, swój przyjazd do Chojnic.

Prawybory zorganizowało je stowarzyszenie Projekt Chojnicka Samorządność.

ASG