Były szef kancelarii premiera Tuska skazany za błędy w przygotowaniu lotu do Smoleńska

Były szef KPRM z lat 2007-2013 minister Tomasz Arabski skazany został na 10 miesięcy pozbawienia wolności w związku z organizacją lotu delegacji państwowej z prezydentem RP na czele do Smoleńska w 2010 roku. Sąd uznał, że od 16 marca 2010 do 10 kwietnia 2010 nie dopełnił on urzędniczych obowiązków. Kara została warunkowo zawieszona na okres lat dwóch. Wyrok jest nieprawomocny.

Oskarżonymi było, poza byłym szefem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, dwoje urzędników kancelarii Monika B. i Miłosław K. oraz dwoje pracowników ambasady RP w Moskwie Justyna G. i Grzegorz C. Monika B. została skazana na 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na rok. Pozostałych urzędników uniewinniono.

Prokurator wnioskował o karę 1,5 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata dla Arabskiego. Kar w zawieszeniu zażądał także dla pozostałych oskarżonych. Większość pełnomocników wniosła o uznanie winy pięciorga oskarżonych. pozostawiając do uznania sądu rozstrzygnięcie o karach. Tylko mec. Stefan Hambura wnioskował o karę trzech lat bezwzględnego więzienia dla Arabskiego. Obrońcy oskarżonych apelowali o uniewinnienie wszystkich oskarżonych.

Proces urzędników rozpoczął się w marcu 2016 r. z prywatnego aktu oskarżenia. Akt oskarżenia wniesiono, gdy Prokuratura Okręgowa Warszawa Praga umorzyła prawomocnie śledztwo w sprawie organizacji lotów premiera i prezydenta do Smoleńska z 7 i z 10 kwietnia 2010 r.

Oskarżycielami byli bliscy kilku ofiar katastrofy Anny Walentynowicz, Janusza Kochanowskiego, Andrzeja Przewoźnika, Władysława Stasiaka, Sławomira Skrzypka i Zbigniewa Wassermanna.

Przed Sądem Okręgowym w Warszawie przesłuchani w sprawie byli m.in.: były premier Donald Tusk, były szef MSZ Radosław Sikorski, wielu urzędników Kancelarii Prezydenta RP, KPRM oraz ambasady polskiej w Moskwie, a także kierownictwo BOR i oficerowie 36. „specpułku”.

W akcie oskarżenia prokurator twierdził, że jako minister Tomasz Arabski nie stosował instrukcji HEAD, której postanowienia zapewniały wysoki poziom bezpieczeństwa lotów. Sąd uznał, że minister dopuścił do lotu na lotnisko, nie spełniające wymogów bezpiecznego wylądowania.

Jesienią ub.r. w związku ze zmianą stanu prawnego dotyczącego instytucji „rzecznika praworządności” przedstawiciel prokuratury złożył oświadczenie, że „do sprawy wszczętej na podstawie aktu oskarżenia wniesionego przez oskarżyciela posiłkowego występuje prokurator, stając się oskarżycielem publicznym”.

Sobotniego poranka 10 kwietnia 2010 roku w katastrofie Tu-154M o godzinie 8.41,06 zginął prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński z małżonką Marią, ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski i 93 inne osoby – przedstawiciele polskiej elity, szefowie najważniejszych urzędów, generałowie, duchowni, parlamentarzyści, urzędnicy i członkowie stowarzyszeń.

ASG