Były prezes Lotosu Paweł O. wśród czterech osób zatrzymanych przez Centralne Biuro Antykorupcyjne

Funkcjonariusze gdańskiej delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali cztery osoby w związku ze śledztwem dotyczącym wyrządzenia znacznej szkody majątkowej Grupie Lotos. Wśród zatrzymanych jest były prezes spółki Paweł O., prezesujący Grupie od 2002 do 2016 roku oraz były zastępca dyrektora generalnego, szefowa biura obsługi korporacyjnej i administracji Lotosu oraz przedsiębiorca.

– 29 stycznia 2019 roku w godzinach porannych, w ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Regionalną w Gdańsku, agenci CBA zatrzymali 4 osoby w związku z zarzutami dotyczącymi niegospodarności w zarządzaniu mieniem LOTOS S.A. Wśród zatrzymanych jest były Prezes Zarządu, zastępca Dyrektora Generalnego, kierownik jednej z komórek organizacyjnych tej spółki oraz osoba prowadząca działalność gospodarczą w zakresie doradztwa biznesowego. Dzisiejsze zatrzymania to efekt śledztwa dotyczącego działalności podmiotu prowadzącego usługi w zakresie doradztwa biznesowego. Zatrzymani po doprowadzeniu do Prokuratury Regionalnej w Gdańsku usłyszą zarzuty związane z niegospodarnością w zarządzaniu mieniem LOTOS S.A. – informuje prokurator Maciej Załęski, rzecznik Prokuratury Regionalnej w Gdańsku.

Oprócz niego funkcjonariusze zatrzymali również byłego prokurenta spółki, szefową Biura Obsługi Korporacyjnej i Administracji oraz biznesmena. Śledztwo dotyczy wyrządzenia firmie znacznej szkody majątkowej. Zatrzymania to efekt śledztwa dotyczącego działalności podmiotu prowadzącego usługi w zakresie doradztwa biznesowego.

Paweł O. jako prezes Lotosu, pełnił funkcję od marca 2002 roku i co ciekawe przez 15 lat trwał, mimo zmian na stołkach w spółkach Skarbu Państwa za rządów Leszka Millera, Marka Belk, Kazimierza Marcinkiewicza, Jarosława Kaczyńskiego, Donalda Tuska i Ewy Kopacz. Prezesowaniu kres położył minister Dawid Jackiewicz (wówczas jeszcze jako minister skarbu państwa) za premier Beaty Szydło. W czasie rządów PiS, oprócz Pawła O. na fotelu prezesa zsiadło już trzech menadżerów: Robert Pietryszyn Marcin Jastrzębski. Mateusz A. Bonca

Jak podaje CBA ustalono w trakcie prowadzonego postępowania, że przedstawiciele spółki podpisali fikcyjną umowę na usługi doradcze.

W skład Grupy lotos wchodzi kilkanaście spółek z logiem LOTOS.

ASG