Były dyrektor szpitala w Kościerzynie złamał prawo pracy?

Czy były dyrektor Szpitala Specjalistycznego w Kościerzynie Zbigniew Krzywosiński stanie przed sądem za złamanie prawa pracy? Chodzi o sytuację z kwietnia 2013 r., gdy blisko tysiąc pracowników placówki z opóźnieniem otrzymało część wynagrodzeń (łącznie było to ok. 600 tys. złotych) – 70 proc. terminowo 10 kwietnia, a pozostałą część dwa dni później. Jak podaje Radio Gdańsk, sprawą zajęła się Państwowa Inspekcja Pracy w Słupsku. Krzywosińskiemu grozi grzywna w wysokości do 30 tys. zł. Pierwsza rozprawa w tej sprawie odbędzie się 11 marca.

O trudnej sytuacji szpitala w Kościerzynie informujemy od kilkunastu miesięcy. Przeforsowana przez Urząd Marszałkowski komercjalizacja placówki (której sprzeciwiali się pracownicy i związki zawodowe) nie poprawiła stanu finansów placówki, jedynie nieznacznie zmniejszyła jej zadłużenie.

Przypomnijmy, że nowy dyrektor placówki planuje zwolnienia grupowe. Do sierpnia pracę w kościerskim szpitalu mogą stracić nawet 233 osoby. Zakładowa NSZZ „Solidarność” i inne organizacje związkowe weszły w spór zbiorowy z zarządem szpitala. Zapowiadają protesty w obronie miejsc pracy.

Na wniosek „S” w lutym sytuację w szpitalu mają skontrolować Najwyższa Izba Kontroli i Regionalna Izba Obrachunkowa.

Czytaj więcej o sytuacji w szpitalu w Kościerzynie