Burza nad terminalem – wysłuchaj reportażu o sytuacji w DCT Gdańsk

„Burza nad terminalem” – pod takim tytułem Radio Gdańsk wyemitowało obszerny reportaż dotyczący sytuacji w DCT Gdańsk. W audycji przygotowanej przez Annę Rębas pracownicy największej firmy przeładunkowej w Polsce tłumaczą, że głównym powodem ich protestu jest brak szacunku ze strony pracodawcy. To, że w gdańskim terminalu brakuje należytego zrozumienia godności pracownika i dialogu społecznego, potwierdza wypowiedź prezesa Zarządu DCT Gdańsk Macieja Kwiatkowskiego, który w reportażu Radia Gdańsk nazywa „normalnymi, regularnymi kontaktami” przeciągające się negocjacje ze stroną związkową, prowadzone w dodatku przy udziale wynajętej kancelarii prawnej.

Bohaterami reportażu Anny Rębas są m.in. pracownicy DCT Gdańsk biorący udział w pikiecie przed siedzibą firmy 21 lipca. Prezes DCT ocenił, że „nie tędy droga” do osiągnięcia porozumienia. Pracownicy gdańskiego terminalu przeładunkowego zapowiadają, że nie zrezygnują z walki o swoje prawa do godnej pracy i płacy.

Wysłuchaj reportażu Radia Gdańsk o sytuacji w DCT Gdańsk

Pikieta przed terminalem

„Solidarność” i ITF: bronimy dokerów!

Zobacz relację TV Solidarność Gdańsk z pikiety przed DCT Gdańsk